Hugo Chavez s hčerama Roso (levo) in Mario, ki sta ga obiskali tudi na Kubi. Foto: Reuters
Hugo Chavez s hčerama Roso (levo) in Mario, ki sta ga obiskali tudi na Kubi. Foto: Reuters

Chavez je skoraj ves junij ostal na Kubi, v začetku julija pa se je vrnil v domovino, da bi se lahko udeležil prireditev ob 200. obletnici neodvisnosti države. V soboto spet odhaja na ta karibski otok, da bi "začel drugo fazo zdravljenja", kot je dejal. Za odhod je že zaprosil tudi nacionalni parlament, saj to od njega zahteva ustava, ni pa pojasnil, kako dolgo bo odsoten tokrat.

Havani dal prednost pred Sao Paulom
56-letni predsednik, ki ga v zadnjem času pogosto spremljata njegovi dve hčeri, je načrt, da znova zapusti državo, razkril po srečanju s perujskim predsednikom Ollanto Humalo. Predtem so sicer nekateri mediji poročali, da se bo zaradi raka zdravil v Braziliji, natančneje v bolnišnici, specializirani za zdravljenje raka v Sao Paulu, v kateri so zaradi limfoma že uspešno zdravili brazilsko predsednico Dilmo Rousseff in paragvajskega predsednika Fernanda Luga.

Chavez je predtem priznal, da bo za zdravljenje raka potreboval kemoterapijo, zanikal pa je, da bi se mu tumor, "skoraj tako velik kot žoga za košarko", razširil na debelo črevo ali želodec.

Kaj se bo zgodilo do volitev?
Odkar se je vrnil, se je večkrat pojavil na televiziji, a njegovi govori so bili precej krajši. V petek je dejal, da vsak dan vstaja ob petih zjutraj in prebira dela nemškega filozofa Friedricha Nietzscheja. "Vem, da so nekateri ljudje srečni, ker mislijo, da umiram. A te zlobne želje, polne sovraštva, so izbrisane s cunamijem ljubezni, ki ga prek dobrih želja in molitev dobivam od naroda, od milijonov ljudi," je dejal.

Hkrati je zanikal govorice, da ne more več opravljati svojih nalog zaradi raka na debelem črevesu ali želodcu. Za katero vrsto raka je Chavez zbolel, uradni Caracas sicer še vedno ni sporočil. Kot zatrjuje, naj bi si še naprej želel novo izvolitev na predsedniški položaj prihodnje leto.