Foto:
Foto:
Novi ukrajinski predsednik Juščenko v sklopu ceremonij ob ustoličenju poljublja ustavo države.
Juščenko se je Powellu zahvalil za podporo.

Moj cilj je Ukrajina v združeni Evropi, je pred polmilijonsko množico na osrednjem kijevskem trgu dejal Juščenko in svojo zmago na nedavnih volitvah primerjal z zmago svobode nad tiranijo.

Obljubil je, da se bo država, ki so jo leta razjedali korupcija, revščina in zatiranje, spremenila in temeljito demokratizirala. Vse politične stranke je pozval k enotnosti.

Juščenko je ob prisegi v parlamentu, s čimer je uradno nasledil dosedanjega proruskega predsednika Leonida Kučmo, dejal, da je njegova zmaga na volitvah zmaga ukrajinskega naroda. Svoje pomočnike je pozval, naj mu pomagajo pri oblikovanju uspešne prihodnosti za Ukrajino.

Zahvala za podporo ZDA
Pred začetkom slovesnosti se je Juščenko sešel z ameriškim zunanjim ministrom Colinom Powellom. Zahvalil se mu je za ameriško podporo po končanem drugem krogu volitev, ki so ga pozneje razveljavili. Prvi Juščenkov delovni obisk v tujini bo v ponedeljek v Moskvi, konec januarja pa bo obiskal prestolnico EU-ja, Bruselj.

Rupel na slovesnosti
Zunanji minister in predsedujoči Ovseju Dimitrij Rupel je v Kijevu poudaril visoka pričakovanja Ovseja za razvoj Ukrajine. Po srečanju z novim predsednikom Ukrajine Viktorjem Juščenkom je Rupel dejal, da je mogoče sodelovanje med organizacijo in Ukrajino na področju svobode medijev, politično-vojaških odnosov, narodnih manjšin in regionalne varnosti še okrepiti.