Mušaraf je izredne razmere razglasil zaradi nevarnosti, ki pretijo državi. Foto: EPA
Mušaraf je izredne razmere razglasil zaradi nevarnosti, ki pretijo državi. Foto: EPA
Pervez Mušaraf
Mušaraf je že večkrat obljubil, da se bo odpovedal vodenju vojske, a obljube še ni izpolnil. Foto: EPA

53-članska skupnost je na zasedanju v ugandski prestolnici Kampala dala pakistanskemu predsedniku Pervezu Mušarafu teden dni časa, da odpravi izredne razmere, ki jih je razglasil v začetku novembra. Od njega tudi pričakujejo, da se bo odpovedal položaju poveljnika vojske.

Popuščanje Mušarafa
Mušaraf je že začel popuščati pri izrednih ukrepih in je pred dnevi izpustil več tisoč ljudi, med njimi veliko privržencev opozicije, ki so jih prijeli ob razglasitvi izrednih razmer. Obljubil je tudi, da se bo odpovedal vodenju vojske in za januar napovedal parlamentarne volitve. Kljub temu so bili voditelji Commonwealtha neomajani in so v skupni izjavi zapisali, da razmere v Pakistanu še naprej predstavljajo resno kršitev temeljnih političnih vrednot skupnosti.

Izključitev iz žalosti
Britanski zunanji minister David Miliband je dejal, da so odločitev podprle vse države, opozoril pa je, da gre za odločitev iz žalosti, in ne iz jeze. Od Pakistana zdaj pričakuje, da bo uvedel spremembe, ki so v njegovem interesu. Neimenovan britanski vir je sporočil, da bi lahko Pakistan znova vključili v skupnost, če bo januarja zadovoljivo izvedel volitve.

Druga izključitev
To je za Pakistan tretja izključitev iz Commonwealtha, a tudi drugič je bil glavni razlog prav Mušaraf. Leta 1999 so Pakistan izključili, potem ko je Mušaraf izvedel nenasilni državni udar in prevzel oblast, v skupnost pa so ga znova sprejeli leta 2004 zaradi demokratičnega napredka.

G. V.