Pred kapitolom v Hartfordu so protestirali nasprotniki zakona. Foto: EPA
Pred kapitolom v Hartfordu so protestirali nasprotniki zakona. Foto: EPA

Razprava v predstavniškem domu zvezne države na severovzhodu ZDA je trajala kar osem ur, nato pa je zakon podprlo 105 kongresnikov, medtem ko jih je bilo 44 proti.

Pred tem so senatu zakon podprli s 26 glasovi za in 10 proti. Zakon je močno podpiral guverner Dannel Malloy, ki ga je tudi že podpisal.

Nasprotniki zakona so ogorčeni in zatrjujejo, da jim je kršena pravica do orožja, ki jo zagotavlja drugi člen ameriške ustave.

V skladu z novim zakonom bo treba preveriti ozadje zasebnih kupcev orožja, prepovedana bo uporaba visokozmogljivih okvirjev in od tistih, ki jih že imajo, zahteva prijavo.

Predlog zakonodaje je bil podan po strelskem pohodu na šoli v Newtownu v Connecticutu 14. decembra lani, ko je 20-letni Adam Lanza uporabil okvirje s 30 naboji, zaradi česar mu je v manj kot petih minutah uspelo izstreliti 154 nabojev.

Lastniki okvirjev z več kot desetimi naboji se bodo morali registrirati pri državi. Posest neregistriranih visokozmogljivih okvirjev bo od 1. januarja 2014 kaznivo dejanje.

Po pokolu v Connecticutu je sicer le šest zveznih držav zaostrilo orožarsko zakonodajo, poleg Connecticuta še New York, Kolorado, Misisipi, Utah in Wyoming. Hkrati pa je deset držav sprejelo zakone, ki pravico do orožja še širijo. Med njimi je Arkansas, ki je oborožil celo šolsko osebje.