Medtem ko si iraške oblasti prizadevajo ustaviti nasilje, skrajneži grozijo z novimi napadi. Foto: EPA
Medtem ko si iraške oblasti prizadevajo ustaviti nasilje, skrajneži grozijo z novimi napadi. Foto: EPA
Eksplozija tovornjaka bombe je povzročila pravo razdejanje v Sadriji. Foto: EPA
Iraške sile
Iraški vojaki so še vedno premalo izurjeni in opremljeni, da bi lahko sami nadzirali razmere v državi. Foto: EPA
Bagdad dan po napadu

Obtožbe na račun Sirije so prišle dan po pokolu na tržnici v Bagdadu, ki je verjetno delo sunitskih skrajnežev. ZDA in iraške oblasti že dolgo obtožujejo sosednja Sirijo in Iran, da storita premalo, da bi islamskim skrajnežem preprečila prehod meje v Irak. Tiskovni predstavnik iraške vlade Ali Al Dabag je dejal, da se krvavi dnevi kar vrstijo zaradi pomanjkanja resnosti Sirije pri nadzoru meje.

Sirija ima močne obveščevalne službe in še pticam ne uspe preleteti Golanske planote, ki meji na Izrael, ko pa gre za mejo z Irakom, se izgovarjajo na pomanjkanje opreme, se je slikovito izrazil Dabag.

Najhujši posamični bombni napad
V preteklem tednu je bilo v Iraku v samomorilskih napadih, eksplozijah, streljanju in spopadih ubitih 1.000 ljudi. V soboto je samorilski napad v Bagdadu terjal življenja 135 ljudi, kar je najhujši posamični bombni napad v zadnjih štirih letih vojne. Na tržnici v pretežno šiitski četrti Sadrija je razneslo tovornjak bombo, ki je imel kar tono razstreliva. Iraški premier Nuri Al Maliki je za napad obtožil privržence nekdanjega predsednika Sadama Huseina.

Šiiti ne zaupajo vladi
Iračani vse bolj izgubljajo potrpljenje in od vlade zahtevajo takojšnje ukrepanje. V Sadriji tako šiiti zahtevajo, da skrb za varnost od vladnih sil prevzame Mehdijeva vojska, milica mladega protiameriškega klerika Moktade Al Sadra, za katerega ZDA trdijo, da pomeni večjo grožnjo miru v Iraku kot Al Kaida. Mnogi šiiti pa menijo, da jih lahko le Mehdijeva vojska varuje pred napadi sunitskih upornikov.

General prosi za potrpljenje
General William Caldwell, tiskovni predstavnik ameriških sil v Iraku, je opozoril, da novi načrt predsednika Georgea Busha o napotitvi 21.500 novih vojakov v Irak ne bo prinesel spremembe razmer kar čez noč. Ljudje morajo imeti potrpljenje in dati vladi ter koalicijskim silam možnost, da v celoti izpolnijo načrt, s katerim naj bi umirili razmere v Bagdadu, kjer je nasilje najhujše, pravi Caldwell, ki je Iran znova obtožil, da šiitskim skrajnežem dobavlja orožje in pomaga pri njihovem urjenju.

Bagdad dan po napadu