Samo julija je bilo v eksplozijah v Iraku ubitih 1652 civilistov. Foto: EPA
Samo julija je bilo v eksplozijah v Iraku ubitih 1652 civilistov. Foto: EPA
Ranjena Iračana
Vsak dan je v Iraku ranjenih na stotine civilistov. Foto: EPA

V enem napadu na bencinski postaji v zahodnem delu Bagdada je eksplodiral tovornjak z več kot 26.000 litri goriva, drug napad pa je bil v glavnem šiitskem nakupovalnem središču Karada. Napadalci so v avtomobil nastavili razstrelivo in ga razstrelili v ulici, kjer so bile predvsem trgovine s tehničnimi in elektronskimi aparati.

V predelu Karada v zadnjem mesecu skoraj ni minil dan, da ne bi bilo eksplozije avtomobilske bombe, kjer je umrlo na desetine ljudi. Tri iraška ministrstva so predstavila podatke o številu mrtvih civilistov zadnji mesec, ki je v primerjavi s prejšnjim naraslo za 33 odstotkov. Samo julija je tako v Iraku umrlo 1.652 civilistov.

Žrtve tudi med vojaki
Predstavniki ameriške vojske so sporočili, da so iraški uporniki v napadu ubili tri ameriške vojake, poveljstvo britanske vojske pa je poročalo o izgubi enega vojaka. V ameriški vojski so tako od začetka invazije izgubili že 3653 vojakov, britanska vojska pa je ostala brez 164 vojakov.

Danci po štirih letih iz Iraka
Po štirih letih sodelovanja v ameriški okupaciji Iraka državo zapušča 460-članska danska vojska, ki je nameščena na jugu Iraka. Dokončno naj bi Danci državo zapustili do konca meseca avgusta, danska vlada pa je sporočila, da je bila odločitev o umiku iz Iraka posledica posvetovanja z mednarodno koalicijo v državi. V tem času je življenje izgubilo šest danskih vojakov, zanimivo pa je, da 57 odstotkov državljanov še vedno podpira sodelovanje danskih vojakov v tujih misijah, a le pod pogojem, da bodo misijo odobrili Združeni narodi.