Aibrus A330-200 je doživel nesrečo le nekaj minut pred predvidenim postankom na matičnem letališču družbe Afriqiyah Airways v Tripoliju. Foto: Reuters
Aibrus A330-200 je doživel nesrečo le nekaj minut pred predvidenim postankom na matičnem letališču družbe Afriqiyah Airways v Tripoliju. Foto: Reuters
Airbus A330 družbe Afriqiyah Airways v Amsterdamu
Afriqiyah Airways je nekaj časa uporabljal tudi sposojena letala Adrie Airways. Na sliki je slovensko letalo med pristankom v Amsterdamu leta 2008. Foto: EPA
Nesreča libijskega letala

Letalo libijske družbe je na sever Afrike priletelo iz Johannesburga, okoli 6.00 zjutraj pa se je pri pristanku zgodila nesreča; pristanek je bil predviden ob 6.10. Airbus A330 bi po postanku moral nadaljevati pot proti Londonu.

Po prvih besedah letališkega uradnika je v nesreči umrlo vseh 93 potnikov in 11 članov posadke, so še povedali po televiziji Al Arabiya, ki je prva poročala o nesreči.

Čudežno preživetje 10-letnega Nizozemca
"Vsi potniki in člani posadke so umrli, razen enega otroka ... V letalu je bilo 93 potnikov in 11 članov posadke," je za agencijo Reuters pozneje povedal eden izmed vodij reševalne akcije. Po besedah lilbijskega prometnega ministra Mohameda Zidana je 10-letni Nizozemec (predtem so poročali, da je preživeli star osem let) v dobrem stanju. Reševalci so dečka nemudoma prepeljali v osrednjo državno bolnišnico, kjer so ugotovili, da se ni resneje poškodoval in da njegovo življenje ni ogroženo. Lani junija je nesrečo jemenskega letala pred obalo Komorov preživela le 12-letna deklica.

Slovensko zunanje ministrstvo je že sporočilo, da med žrtvami nesreče ni bilo slovenskih državljanov.

Med žrtvami Britanci, Južnoafričani, Libijci ...
Letalo je eksplodiralo v zraku med pristajanjem in je nato povsem razpadlo," je za AFP povedal eden izmed pripadnikov varnostnih služb na letališču. Vreme na letališču, ki leži okoli 50 km iz središča Tripolija, je bilo lepo, le z nekaj manjšimi oblaki na nebu. Na letalu je bilo 22 Libijcev, med njimi vsi člani posadke, med potniki pa so prevladovali Nizozemci, ki jih je bilo kar 61, na krovu pa so bili tudi Britanci in Južnoafričani. Minister Zidan je tudi odločno zanikal, da bi šlo za teroristično dejanje.

Let 8U771 ni pristal
Nesrečo je po treh urah uradno potrdila tudi letalska družba: "Naš let 8U771 je doživel nesrečo ob pristanku na mednarodnem letališču Tripoli. Podatkov o žrtvah in morebitnih preživelih še nimamo. Po naših podatkh je bilo v letalu 93 potnikov in 11 članov posadke. Pristojne oblasti vodijo preiskavo in reševalno akcijo."

Ponesrečeno letalo znamke Airbus
Afriqiyah Airways
je družba, ki jo je leta 2001 ustanovila libijska država, pozneje je bil kapital spremenjen v delnice, s katerimi upravlja Libijsko-afriški investicijski sklad. Družba je je začela poslovati s petimi najetimi airbusi, med drugimi so najeli tudi letala slovenskega prevoznika Adrie Airways (na drugi sliki). Libijci so leta 2007 z Airbusom sklenila dogovor o nakupu 11 novih letal. Na strani družbe je navedeno, da letijo samo z omenjenimi letali evropskega proizvajalca.

Na nesrečo se je odzval tudi Airbus: "Preiskovalcem in pristojnim oblastem bomo ponudili vso tehnično pomoč pri preiskavi," so zapisali v uradni izjavi pri največjem proizvajalcu potniških letal na svetu.

Pahor izrazil sožalje
Slovenski premier Borut Pahor je libijskemu kolegu Al Bagdadiju Al Mahmudiju poslal sožalno brzojavko, kateri je libijskemu predsedniku vlade in vsem prizadetim družinam izrazil globoko sožalje v imenu slovenske vlade in v svojem imenu.

Nesreča libijskega letala