Po objavi domnevnih posnetkov so bila v ZDA številna zborovanja proti organizaciji Načrtovano starševstvo in proti splavu. Foto: Reuters
Po objavi domnevnih posnetkov so bila v ZDA številna zborovanja proti organizaciji Načrtovano starševstvo in proti splavu. Foto: Reuters
Ted Cruz
Razprava o Načrtovanem starševstvu pa je poenotila republikance, ki so se začeli zaradi predsedniške kampanje veliko prepirati. Republikanski kandidat Ted Cruz iz Teksasa je stopil celo na čelo pobude proti Načrtovanemu starševstvu. Foto: Reuters

Konservativna skupina Center za medicinski napredek je pred tremi leti začela tajno operacijo proti organizaciji Načrtovano starševstvo, ki se že stoletje ukvarja z zdravjem žensk in jim pomaga pri splavu. To je v ZDA sicer ustavna pravica, a ponekod precej ovirana. Njeni aktivisti so si priskrbeli lažne dokumente in se sestajali s predstavniki organizacije Načrtovano starševstvo in podjetij, ki raziskovalnim centrom prodajajo tkiva splavljenih zarodkov, ki bi jih sicer zavrgli, za medicinske raziskave.

Aktivisti so sestanke posneli in od 13. julija objavili štiri posnetke, na katerih predstavniki organizacije in podjetij razpravljajo o postopkih, na primer o tem, katera tkiva gredo najbolje v prodajo. Center za medicinski napredek ob tem trdi, da gre za nezakonito trgovino z dojenčki, na kar je predsednica Načrtovanega starševstva Cecile Richards odgovorila, da gre za nezakonito delovanje aktivistov, ki so priredili posnetke, organizacija pa ni kršila nobenega zakona. Povedala je, da organizacija tkiva zarodkov res prodaja, a le za kritje stroškov, ne pa za dobiček.

Republikanci bi organizaciji odvzeli 500 milijonov dolarjev
Objavljeni posnetki so imeli velik vpliv na republikanske kongresnike in senatorje, ki želijo zdaj odvzeti proračunska sredstva Načrtovanemu starševstvu. Predstavniški dom je sicer že na poletnih počitnicah, senat pa naj bi prihodnji teden glasoval o odvzemu približno 500 milijonov dolarjev letno omenjeni organizaciji.

Republikanci sicer trdijo, da bi denar, ki bi ga odvzeli Načrtovanemu starševstvu, namenili drugim podobnim organizacijam in bolnišnicam, ki skrbijo za zdravje žensk. Republikanski senator Mitch McConnell, ki je tudi vodja večine v senatu, je dejal, da bi z zakonom "zagotovili, da bi davkoplačevalski denar za zdravje ženske resnično porabili za ženske, ne pa za s škandalom okuženega političnega lobističnega giganta".

Demokrati napovedujejo blokado financiranja vlade
Demokrati napovedani zakonski predlog odločno zavračajo in so se organizaciji postavili v obrambo. Demokratski senator Charles Schumer je povedal, da je to recept za zaprtje vlade, saj demokrati predloga republikancev za odvzem sredstev Načrtovanemu starševstvu ne bodo podprli. Tudi iz Bele hiše so sporočili, da bo predsednik Barack Obama nasprotoval vsakemu poskusu kongresa, da bi odvzel sredstva Načrtovanemu starševstvu.

Problem pri tem je, da bo treba jeseni znova sprejeti začasni zakon za podaljšanje financiranja dela vlade, kar republikanci pogojujejo z odvzemom sredstev Načrtovanemu starševstvu, in bi to lahko znova onemogočilo financiranje dela zvezne vlade.

Tudi kandidatka za demokratsko predsedniško nominacijo Hillary Clinton se je postavila na stran Načrtovanega starševstva in dejala, da je poskus republikanskih kongresnikov, da bi zmanjšali financiranje organizaciji, obžalovanja vreden.

Burna razprava o splavu že leta
Kot že rečeno, splav je v ZDA ustavna pravica, a je v številnih zveznih državah zelo omejena, saj nekatere zvezne države sploh ne omogočajo opravljanja splava. Razprava o splavu je v ZDA zelo burna, zagovorniki in nasprotniki splava pa za soočenje in medsebojno obtoževanje izkoristijo vsako priložnost. Republikanci po večini splavu nasprotujejo, a se ne želijo preveč izpostavljati, saj bi to lahko vplivalo tudi na izid predsedniških volitev prihodnje leto.