Svet
Načrtovano starševstvo
Po objavi domnevnih posnetkov so bila v ZDA številna zborovanja proti organizaciji Načrtovano starševstvo in proti splavu. Foto: Reuters
Ted Cruz
Razprava o Načrtovanem starševstvu pa je poenotila republikance, ki so se začeli zaradi predsedniške kampanje veliko prepirati. Republikanski kandidat Ted Cruz iz Teksasa je stopil celo na čelo pobude proti Načrtovanemu starševstvu. Foto: Reuters

Dodaj v

Domnevni posnetki trgovine s tkivi splavljenih zarodkov sprli republikance in demokrate

Republikanci bi zmanjšali financiranje organizacije Načrtovano starševstvo
31. julij 2015 ob 10:27,
zadnji poseg: 31. julij 2015 ob 10:43
Washington - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Po objavi posnetkov domnevne trgovine s tkivi splavljenih zarodkov se je v ZDA vnela razprava o financiranju organizacije Načrtovano starševstvo, zaradi spora med republikanci in demokrati pa se jeseni napoveduje celo nova blokada financiranja dela zvezne vlade.

Konservativna skupina Center za medicinski napredek je pred tremi leti začela tajno operacijo proti organizaciji Načrtovano starševstvo, ki se že stoletje ukvarja z zdravjem žensk in jim pomaga pri splavu. To je v ZDA sicer ustavna pravica, a ponekod precej ovirana. Njeni aktivisti so si priskrbeli lažne dokumente in se sestajali s predstavniki organizacije Načrtovano starševstvo in podjetij, ki raziskovalnim centrom prodajajo tkiva splavljenih zarodkov, ki bi jih sicer zavrgli, za medicinske raziskave.

Aktivisti so sestanke posneli in od 13. julija objavili štiri posnetke, na katerih predstavniki organizacije in podjetij razpravljajo o postopkih, na primer o tem, katera tkiva gredo najbolje v prodajo. Center za medicinski napredek ob tem trdi, da gre za nezakonito trgovino z dojenčki, na kar je predsednica Načrtovanega starševstva Cecile Richards odgovorila, da gre za nezakonito delovanje aktivistov, ki so priredili posnetke, organizacija pa ni kršila nobenega zakona. Povedala je, da organizacija tkiva zarodkov res prodaja, a le za kritje stroškov, ne pa za dobiček.

Republikanci bi organizaciji odvzeli 500 milijonov dolarjev
Objavljeni posnetki so imeli velik vpliv na republikanske kongresnike in senatorje, ki želijo zdaj odvzeti proračunska sredstva Načrtovanemu starševstvu. Predstavniški dom je sicer že na poletnih počitnicah, senat pa naj bi prihodnji teden glasoval o odvzemu približno 500 milijonov dolarjev letno omenjeni organizaciji.

Republikanci sicer trdijo, da bi denar, ki bi ga odvzeli Načrtovanemu starševstvu, namenili drugim podobnim organizacijam in bolnišnicam, ki skrbijo za zdravje žensk. Republikanski senator Mitch McConnell, ki je tudi vodja večine v senatu, je dejal, da bi z zakonom "zagotovili, da bi davkoplačevalski denar za zdravje ženske resnično porabili za ženske, ne pa za s škandalom okuženega političnega lobističnega giganta".

Demokrati napovedujejo blokado financiranja vlade
Demokrati napovedani zakonski predlog odločno zavračajo in so se organizaciji postavili v obrambo. Demokratski senator Charles Schumer je povedal, da je to recept za zaprtje vlade, saj demokrati predloga republikancev za odvzem sredstev Načrtovanemu starševstvu ne bodo podprli. Tudi iz Bele hiše so sporočili, da bo predsednik Barack Obama nasprotoval vsakemu poskusu kongresa, da bi odvzel sredstva Načrtovanemu starševstvu.

Problem pri tem je, da bo treba jeseni znova sprejeti začasni zakon za podaljšanje financiranja dela vlade, kar republikanci pogojujejo z odvzemom sredstev Načrtovanemu starševstvu, in bi to lahko znova onemogočilo financiranje dela zvezne vlade.

Tudi kandidatka za demokratsko predsedniško nominacijo Hillary Clinton se je postavila na stran Načrtovanega starševstva in dejala, da je poskus republikanskih kongresnikov, da bi zmanjšali financiranje organizaciji, obžalovanja vreden.

Burna razprava o splavu že leta
Kot že rečeno, splav je v ZDA ustavna pravica, a je v številnih zveznih državah zelo omejena, saj nekatere zvezne države sploh ne omogočajo opravljanja splava. Razprava o splavu je v ZDA zelo burna, zagovorniki in nasprotniki splava pa za soočenje in medsebojno obtoževanje izkoristijo vsako priložnost. Republikanci po večini splavu nasprotujejo, a se ne želijo preveč izpostavljati, saj bi to lahko vplivalo tudi na izid predsedniških volitev prihodnje leto.

B. T.
Prijavi napako
Komentarji
pok vejice
# 31.07.2015 ob 11:18
Ja, dajmo spet na hard o zarodkih in pozabimo za hip, da trenutno v svetu divja več vojn, v katerih umirajo ljudje vseh starosti. Neprostovoljno. Tudi tisti, ki sicer mislijo, da prostovoljno, v resnici ne. Ampak najbolj pomembno in vir vsega zla, kajne, so splavljeni zarodki. Hipokrizija konzervativcev nima meja.
el CARTEL
# 31.07.2015 ob 14:35
monasiti @ sem sprva mislil, da mi boš rekel, da bluzim ker nisem bil noseč.

čestitke potem. podpiram vsako dobrodelno delo.
BioBenz
# 31.07.2015 ob 12:26
"Obstaja le eno zdravilo proti revščino, ki deluje povsod...možnost odločitve o številu rojstev za vsako žensko...in vedno deluje" Chrisopher Hitchens.

"Revščina je, če se odločiš, da mora otrok umreti zato, da boš ti živel tako kot hočeš." Mati Terezija

ona se nikoli ni zavzemala za zmanjšanje revščine ampak za krščansko lajšanje tegob revnih....se pravi ne izobrazba in konkretna pomoč, ampak molitev in čakanje na smrt
el CARTEL
# 31.07.2015 ob 11:23
nikoli en bom razumel, zakaj kristjani tako fanatično branijo življenje zarodka,
in hkrati povsem igorirajo stisko že rojenih ljudi.

to me spomni na eno točko od g. carlina :)

me prav zanima koliko je teh ant-abortionist pomagalo brezdomcem in ljudem ki dnevno umirajo od lakote in vojn.
Olorin
# 31.07.2015 ob 10:52
Groteska, ko McConnell besni proti "lobisticnemu politicnemu gigantu", zepe mu pa z vseh strani polnijo banksterji, Monsanto&co., pa najbolj razvpit lobist, NRA.
Ali kot bi rekel pokojni Aleksander Hropot:"Folk je naceloma glup."
simonc27
# 31.07.2015 ob 14:50
Četrti posnetek

opozorilo: od 9min naprej so eksplicitni prikazi seciranja in razkosanih fetusov.
Tomaz79
# 31.07.2015 ob 12:28
V posnetkih je govora samo o stroških poštnine za človeška tkiva, ki jih ženske, ki naredijo splav, lahko *darujejo* v znanstvene namene. Ne vidim razloga, da ne bi tkiv, ki bi drugače končala v smeteh, uporabili za raziskave, ki lahko rešijo življenja neštetim.
Mateo
# 31.07.2015 ob 11:35
Posnetki niso domnevni, ampak dejstvo.
pok vejice
# 31.07.2015 ob 11:21
Recimo: Na zahodnem bregu zažgali palestinsko hišo, umrl 18 mesečni otrok.
monasiti
# 31.07.2015 ob 14:32
@el CARTEL

Bluziš o stvareh s katerimi nisi niti malo seznanjen še manj pa vpleten - ali vsaj tako izgleda.
Normalen postopek posvojitve - če ni podkupnin - je skoraj utopija. Za vse ostalo pa je tu Mastercard. Ampak nimamo vsi 20.000 + € za jih skešit takoj za posvojit otroka.
In, če se sprašuješ, ja, sem vpleten, osebno, tako v poskusu posvojitve iz različnih držav poleg Slovenije (tudi iz Afrike) in gre samo za papirologijo kar nekaj denarja, pa tudi za Karitas kar nekaj naredim.
simonc27
# 31.07.2015 ob 14:20
Zakaj me to ne preseneča?

Če sem ciničen, v ameriški kulturi smrti je očitno normalno če se secirajo in prodajajo človeška trupelca. Sedaj bodo aktivsti "bag guyi", le kako si drznejo razkrinkati to, saj gre vendar za človeški napredek. Me zanima kdo so kupci teh tkiv.

Spet bo samo neko ideološko prepucavanje: levi-desni, ateisti-teisti.
Vision
# 31.07.2015 ob 14:18
@BioBenz, moja replika je bila namenjena @elCartelu, kar je evidentno v samem začetku mojega posta (vrni se na moj post, prva vrstica, iz leve proti desni. Če še vedno ne boš dojel, prosi koga za pomoč) zato prosim, ko sogovorniku prispisuješ "spet funkcionalno nepismenost", čeprav je to moj prvi post pod tem člankom, najprej vprašaj, se pozanimaj, kaj preberi in si probaj zapomnit, ali sploh napisano ustreza v kontekst. V nadaljno debato se s teboj ne bom spuščal.

@fah-q, torej, po tvojem mnenju pa je statistika kristjanov verodostojna? In tudi, če bi serijski morilec, ali vojni dobičkar rekel, da le opravlja svoje delo, saj je kristjan - bi ga ti uvrstil med kristjane. No, jaz ga ne bi. Jaz mu ne bi verjel. In to je vse kar sem hotel povedati, morda pa kot zanimivost - v marsikateri državi se politično ali bom rekel karierno lažje pride do položajev, kot če si opredeljen kot ateist. O tem obstajajo mnogo pisni viri, ni zrastlo na mojem zeljniku. In če se nekdo samo formalno opredeli kot kristjan (no, v Arabiji pa seveda kot musliman), zame to ni pristno krščanstvo, jaz tega ne kupim :-) Tudi ob rojstvu je marsikdo krščen, evidentiran, pa skozi odraščanje živi mimo krščanskih načel, kot ateist, ampak v statistiki je še zmerom.
Vision
# 31.07.2015 ob 13:27
@elCartel, če bi samo 0,5% ateistov dalo 10% svojega dobička v dobrodelne namene, bi prekosilo znesek, ki si ga v svoji raziskavi pripisal kristjanom presegal za več deset krat. Da ne bi o svojih geopolitičnih posegih t.i. ateistov, a ne...
Če pa vsakega, ki reče "jaz sem kristjan" in živi, dela, razmišlja kontra krščanskim naukom šteješ za kristjana, pa je pol to tvoj problem. Pol lahko jaz rečem, da verujem v starogrške bogove in ti me boš brezkompromisno vpisal v svojo statistiko.
el CARTEL
# 31.07.2015 ob 15:00
BioBenz @ nekaj takega ja.

sicer pa, mar ni vsakdo odgovoren za svoje "grehe" (uradna doktrina cerkve).
zakaj se pač potem ne pusti tistim, ki grešijo, da to pač počnejo, saj bodo odgovarjali po smrti.

če že verjameš v to... bi mi bilo pač smiselno.
BioBenz
# 31.07.2015 ob 14:48
a tu se gre za to, da bi tisti, ki mislijo, da je nemoralen, radi preprečili vsem.

problem je v tem ker verniki v tem da drugim nemorejo vsiljevati svojega vidijo žaljenje njihovih verskih čustev....
monasiti
# 31.07.2015 ob 14:41
@el CARTEL

Hvala
007jamesbond
# 31.07.2015 ob 12:34
https://www.youtube.com/watch?v=MjCs_gvI
myw
logit
# 31.07.2015 ob 12:27
Delovanje Karitasa temelji na prostovoljnem delu in prostovoljnih prispevkih. Torej nesebični pomoči večinoma kristjanov.
Olorin
# 31.07.2015 ob 12:00
Posnetke lahko odrezejo tako, da prikazejo samo del dejstva.
Ribiič
# 31.07.2015 ob 11:34
"Domnevni" lahko kar izpustite.
Splave je predvsem velika industirja.
el CARTEL
# 31.07.2015 ob 10:44
v ameriškem korporativnem kvazi-kapitalizmu je vsaka nemoralnost prodana za dober denar.

"zagotovili, da bi davkoplačevalski denar za zdravje ženske resnično porabili za ženske, ne pa za s škandalom okuženega političnega lobističnega giganta".

in kateri "politično-lobistična" korporacija pa ni okužena s škandali?
in mi bomo takim podjetjem dovolili da mešetarijo po EU trgu s tistim fijaskom od TTIP-a? nikoli!
malidelnicar
# 31.07.2015 ob 17:15
Sramota kaj se gre Planned Parenthood.

Kulturni marksizem v vsem svojem sijaju, Krasni novi svet - tako kot je pisal Huxley.

Upam, da prekličejo financiranje PP in prepovedo splav.
BioBenz
# 31.07.2015 ob 15:11
zakaj se pač potem ne pusti tistim, ki grešijo, da to pač počnejo, saj bodo odgovarjali po smrti.

hehehe...ravno iz države o kateri govorimo pridejo najboljši podatki zakaj....ker potem bog nad njih vse spušča suše in poplave...

torej temu se bodo izognili le če prepovejo abortion and gay marriage
fah-q
# 31.07.2015 ob 15:09
@anarch
Grdi prizori, kakšno razvrednotenje človeškega bitja, ki ga akterji vidijo le kot neko tkivo za profit in raziskave.

Absolutno...pa hkrati nič manj kot prizori iz vojnih območij ali (vsaj meni najhujši) prizori umrlih otrok zarad lakote...

PS:Poglej kdaj v mesnico kako to tam zgleda...in lahko začneva debato o razvrednotenju življenja kot takega....
anarch
# 31.07.2015 ob 14:56
Četrti posnetek

opozorilo: od 9min naprej so eksplicitni prikazi seciranja in razkosanih fetusov.

----

Grdi prizori, kakšno razvrednotenje človeškega bitja, ki ga akterji vidijo le kot neko tkivo za profit in raziskave.
el CARTEL
# 31.07.2015 ob 14:43
ne pozabimo an pomemben argument - vsako oplojeno jajčece se ne zasidra v maternico (in se v tem primeru izloči z menstrualnimi odpadki)

zakaj je bog morilec približno 1/3 "otrok", ki dočakajo tako usodo,
ne vem.

me pa prav zanima.
bi pa rekel, da potem s splavom ne more biti nič tako hudo narobe.

--
seveda pa podpiram, da vsakdo, ki misli, da je splav nemoralen, da ga pač ne dela.
a tu se gre za to, da bi tisti, ki mislijo, da je nemoralen, radi preprečili vsem.
pač življenje ne moreš ukalupiti, da vsi sledijo tvojim pravilom
el CARTEL
# 31.07.2015 ob 14:33
Vision @ ne vidim smiselnosti agumenta. ateisti imajo različna stališča in se (po navadi) ne borijo dogmatično za reševanje fetusov in zigot :)

skratka,
ja - za tiste ateiste, ki so proti splavu, ker je baje vsako življenje sveto - tistim lahko daš argument, da pač ne rešujejo vseh ljudi.
fah-q
# 31.07.2015 ob 13:59
Republikanski senator Mitch McConnell, ki je tudi vodja večine v senatu, je dejal, da bi z zakonom "zagotovili, da bi davkoplačevalski denar za zdravje ženske resnično porabili za ženske, ne pa za s škandalom okuženega političnega lobističnega giganta".

Temu bi tudi človek verjel, ko bi vsaj opazil roja okuženih političnih lobističnih gigantov, ki obletajo njihovo stranko in krojijo njihovo politiko...tako pa je samo še en dvoličnež več...
fah-q
# 31.07.2015 ob 13:53
@vision
če bi samo 0,5% ateistov dalo 10% svojega dobička v dobrodelne namene, bi prekosilo znesek, ki si ga v svoji raziskavi pripisal kristjanom presegal za več deset krat. Da ne bi o svojih geopolitičnih posegih t.i. ateistov, a ne...
Če pa vsakega, ki reče "jaz sem kristjan" in živi, dela, razmišlja kontra krščanskim naukom šteješ za kristjana, pa je pol to tvoj problem. Pol lahko jaz rečem, da verujem v starogrške bogove in ti me boš brezkompromisno vpisal v svojo statistiko.


No, če po tvoje ni vsak ki trdi, da je kristjan tudi res kristjan zakaj je potem vsak, ki trdi, da je ateist res ateist?
fah-q
# 31.07.2015 ob 13:48
Tile "pro-life" ameriški dvoličneži takoj pozabijo na ta "pro-life" ko gre za podporo vojnam, smrtno kazen, orožje, zdravstveno zavarovanje za reveže itd.... ejansko je to statistično dejstvo, da ravno tile poskrbijo za podporo za takele "pro-death" pristope...

Skratka, dvoličnost na kvadrat.
el CARTEL
# 31.07.2015 ob 12:38
logit @ Si izvajal kakšno raziskavo ali anketo, da lahko to trdiš?

sem ja,
imenuje se svetovna revščina.

če bi bilo kritjanov toliko, kot trdijo, da jih je, in če bi vsak namenil le 10% svojega dohodka v pomoč drugim... dvomim, da bi par milion otrok umrlo recimo ker nimajo pitne vode.

ravno tako ne vidim veliko kristjanskih družin s posvojenimi črnčki.
ravno tako cerkve raje stojijo prazne kot da bi dajale zatočišče brezdomcem.

in še bi lahko našteval.
logit
# 31.07.2015 ob 11:28
nikoli en bom razumel, zakaj kristjani tako fanatično branijo življenje zarodka,
in hkrati povsem igorirajo stisko že rojenih ljudi.


Si izvajal kakšno raziskavo ali anketo, da lahko to trdiš? Poleg tega malo naprej zapišeš, da te zanima koliko je takih, ki bi pomagalo ljudem v stiski, kar pomeni da tega izgleda ne veš, zato je prvi del tvoje izjave še bolj nerazumljiv ter neutemeljen kajne.
help
# 01.08.2015 ob 10:14
"Obstaja le eno zdravilo proti revščino, ki deluje povsod...možnost odločitve o številu rojstev za vsako žensko...in vedno deluje" Chrisopher Hitchens.

Ma obstaja jih več - evtanaziranje telesno in duševno prizadetih, konec koncev lahko mejo splava pomaknemo tudi navzgor in se znebimo brezposelnih in ostalih "neproduktivnih" delov družbe.
Vision
# 31.07.2015 ob 16:09
@fah-q, aha ok. Torej obstajajo tudi takšni, ki so vsako nedeljo pri maši, živijo po 10 božjih zapovedi, praznujejo krščanske praznike a se imajo za ateiste. In, ko jih vprašaš ali verujejo v Boga, rečejo, da ne, ker so ateisti. Zanimivo. Bom vnaprej bolje selekcioniralm hvala za opozorilo.
el CARTEL
# 31.07.2015 ob 13:22
Flagellum Dei @ če pomoč ne pride do teh otrok so to krivi Kristjani?!

da, ker če kdo krade so to tudi kristjani, ki se pretvarjajo,d a pomagajo.
(če že na vsak način hočeš obtožit svoje brate).

sicer pa, lahko bi tudi potovali sami tja in pomagali. ali pa še bolje, pomagali tu... jaz neke velike sopomoči ne vidim niti v naši državi.

--
zakaj ti ne neameniš katero od tvojih praznih sob za te brezdomce?! Grem stavit, da je kaka tvoja prazna soba bolj bivalno primerna za živetje, kot pa je sama cerkev.

očitno nisi razumel argumenta.
ti bom dal obrazložitev, da se tvoj um ne bo matral preveč.

torej argument se je začel z "zakaj reševati le nerojene zarodke" in ne tudi že rojene. potem so mi navrgli češ kako jaz vem, da kristjani "ignorirajo stisko že rojenih ljudi".
pa sem rekel,d a se - med drugim - vidi tudi po praznih cerkvah.

tvoj proti argument ne more biti, zakaj jih jaz ne vzamem k sebi,
saj kot prvo se jaz sploh ne zavzemam za reševanje zarodkov ter kot drugo (manj relevantno) nisem kristjan. ali na kratko, nisem jaz tisti, pri katerem se skriva hinavščina (oz. dogma), predstavljena kot skrb za življenje
mb128
# 31.07.2015 ob 10:44
Land of the free še enkrat več press.
ToneLidija
# 31.07.2015 ob 18:14
Za levake je splav predvsem ideološka tema, kjer so z uzakonitvijo le-tega, nekako zmagali nad drugače mislečimi. Gre za enoumje, in strah jih je, da bi izgubili.

Zato pa so potem razni izgovori, kako pa nič ne pomagamo drugim - čeprav so raziskave pokazale, da še vedno prostovoljno največ pomagajo ravno verni kristjani ali muslimani. Enako velja za republikance, ki iz svojega žepa prostovoljno dajo za pomoč drugim več od demokratov.
BioBenz
# 31.07.2015 ob 14:22
moja replika je bila namenjena @elCartelu, kar je evidentno v samem začetku mojega posta (vrni se na moj post, prva vrstica, iz leve proti desni. Če še vedno ne boš dojel, prosi koga za pomoč) zato prosim, ko sogovorniku prispisuješ "spet funkcionalno nepismenost", čeprav je to moj prvi post pod tem člankom, najprej vprašaj, se pozanimaj, kaj preberi in si probaj zapomnit, ali sploh napisano ustreza v kontekst. V nadaljno debato se s teboj ne bom spuščal.

jep in iz tvoje replike je razvidno da namesto da bi naslovil argument ki ga je el cartel lepo podkrepil, zaviješ na drugo pot, ki pa očitno nima povezave z začetnim argumentom...zato se temu reče funkcionalna nepismenost ali namerno zavajanje
BioBenz
# 31.07.2015 ob 14:03
lobističnih gigantov, ki obletajo njihovo stranko in krojijo njihovo politiko

sheldon adelson, brata koch, NRA...
BioBenz
# 31.07.2015 ob 13:51
če bi samo 0,5% ateistov dalo 10% svojega dobička v dobrodelne namene, bi prekosilo znesek, ki si ga v svoji raziskavi pripisal kristjanom presegal za več deset krat. Da ne bi o svojih geopolitičnih posegih t.i. ateistov, a ne...

spet funkcionalna nepismenost ali preusmerjanje pozornosti...niso ateisti tisti ki bi radi ženskam prepovedali splav...govora je o tem kako jih skrbijo nerojeni otroci, ko pa se enkrat rodijo nebi (republikanci) nič prispevali, nič head start, nič porodniške...

kar se pa tiče geopolitičnih posegov ateistov se mi zdi da vem v katerem tiču grmi zajec...stalin, mao, pot...ane?? že teza da je šlo za ateistične sisteme je vprašljiva (npr S korea je zelo daleč od ateizma), da pa so hudobije počeli v imenu ateizma boš pa težko dokazal...

O krščanskih (ali nasploh verskh) geopolitičnih podvigih se pa iz zgodovine da veliko primerov najti
Flagellum Dei
# 31.07.2015 ob 13:02
"če bi bilo kritjanov toliko, kot trdijo, da jih je, in če bi vsak namenil le 10% svojega dohodka v pomoč drugim... dvomim, da bi par milion otrok umrlo recimo ker nimajo pitne vode." - če pomoč ne pride do teh otrok so to krivi Kristjani?!
"ravno tako cerkve raje stojijo prazne kot da bi dajale zatočišče brezdomcem." - zakaj ti ne neameniš katero od tvojih praznih sob za te brezdomce?! Grem stavit, da je kaka tvoja prazna soba bolj bivalno primerna za živetje, kot pa je sama cerkev.
Flagellum Dei
# 31.07.2015 ob 12:59
"Dovolj je pogledat koliko denarja je RKC (Karitas ...) namenila za pomoč." - a svoje delo se šteje za NIČ?! In kot drugo, so določene nabirek pri maši namenjene tudi za Kartias torej ti LAŽEŠ.
tones
# 31.07.2015 ob 11:18
"Revščina je, če se odločiš, da mora otrok umreti zato, da boš ti živel tako kot hočeš." Mati Terezija
slovencsm
# 31.07.2015 ob 11:10
Ko enkrat dobiš pravico do ubijanja ljudi, pa naj bodo to zarodki ali stari ljudje, potem ni več človekovega dostojanstva. Vsak prestop te meje bo ljudem prinesel samo več gorja in izkoriščanja.
Ori
# 31.07.2015 ob 16:55
Na forumu že več let "pogrešam" navdušene obamofile, ki so 6 let nazaj navdušeno razlagali, kako bo Husein Obama spremenil politiko ZDA. Oz. spremenil naj bi cel svet. Kje so sedaj ti obamofili?
fah-q
# 31.07.2015 ob 14:53
@vision
torej, po tvojem mnenju pa je statistika kristjanov verodostojna? In tudi, če bi serijski morilec, ali vojni dobičkar rekel, da le opravlja svoje delo, saj je kristjan - bi ga ti uvrstil med kristjane. No, jaz ga ne bi. Jaz mu ne bi verjel. In to je vse kar sem hotel povedati, morda pa kot zanimivost - v marsikateri državi se politično ali bom rekel karierno lažje pride do položajev, kot če si opredeljen kot ateist. O tem obstajajo mnogo pisni viri, ni zrastlo na mojem zeljniku. In če se nekdo samo formalno opredeli kot kristjan (no, v Arabiji pa seveda kot musliman), zame to ni pristno krščanstvo, jaz tega ne kupim :-) Tudi ob rojstvu je marsikdo krščen, evidentiran, pa skozi odraščanje živi mimo krščanskih načel, kot ateist, ampak v statistiki je še zmerom.

Kot prvo-nisem jaz delal selekcije kdo je in kdo ni (jaz poznam zelo dosti takih ki se smatrajo za kristjane in natanko dva, ki ju jaz za to smatram)...šlo se je za to, da ne uporabiš enakih meril za to, kdo je kristjan napram temu, kdo je ateist. Namreč tudi takih, ki se jih smatra za ateiste poznam dosti pa mogoče spet dva, ki sta dejansko ateista... Torej, če si selektiven pri enih bodi fer in bodi selektiven še pri drugih...

PS:S krstom malih otrok sama RKC razveljavlja vrednost krsta. Jaz sem bil krščen-nihče me ni nič vprašal, jaz pojma nisem imel kaj se dogaja-to je lahko le farsa...in danes ko vem, kaj krst je lahko povem, da so ga razvrednotili (glede na vero nekaterih kaj to je) v mojem primeru na polivanje glave dojenčka...nekje na nivoju špricanja otrok z vodno pištolo...
Histria
# 31.07.2015 ob 13:47
Koliko agregatov je kupila RKC in jih razdelila ob zadnji naravni nesreči (žled na Notranjskem)?
Koliko družin so začasno nastanili v župnišča?
Koliko javnih kuhinj so organizirali?

Škoda, da iščete podatke ... vam bom jaz odgovoril.
Nobenega.
Nobeno.
Nobeno (taborniki so organizirali edino).
Histria
# 31.07.2015 ob 13:39
@ Flagellum Dei
a svoje delo se šteje za NIČ?! In kot drugo, so določene nabirek pri maši namenjene tudi za Kartias torej ti LAŽEŠ

Zgrešil si bistvo mojega vprašanja.
Vprašanje je bilo koliko svojega denarja RKC nameni pomoči.
p.s. - na TV se vrtijo reklame, ko Karitas zbira denar za pomoč ... vse lepo in prav ... le en problem je pri teh "akcijah".
Reklamo je treba plačati. Kartas jo plačuje iz zbranega denarja.
Kazalo