Zdravniki imajo na Hrvaškem pravico ugovora vesti. Foto: Reuters
Zdravniki imajo na Hrvaškem pravico ugovora vesti. Foto: Reuters
HDZ napoveduje, da bodo v zakon dodali določilo o obveznem posvetovalnem pogovoru z duhovnikom pred splavom. Foto: EPA

Zagrozili so tudi s kaznimi, ker vse več hrvaških bolnišnic zavrača opravljanje splava zaradi ugovora vesti ginekologov.

Minister za zdravje Siniša Varga bo opozoril direktorje vseh bolnišnic na Hrvaškem, da zakon o zdravstvenih ukrepih za uresničevanje pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok določa pravico žensk do nadzorovane prekinitve nosečnosti. Zato bodo morale vse bolnišnice organizirati možnost opravljanja medicinskega splava na zahtevo uporabnic zdravstvenega zavarovanja ali pa bodo njihovi direktorji kaznovani.

Zdravniki imajo pravico ugovora vesti, s katero lahko zavrnejo izvedbo medicinskega posega splava, a bi morale bolnišnice zagotoviti tovrstno storitev. V devetih bolnišnicah, med katerimi so tudi tri klinične bolnišnice v Zagrebu in Splitu, pa sploh ne opravljajo več medicinske prekinitve nosečnosti, ker so menda vsi ginekologi podpisali izjavo o ugovoru vesti.

Od 900 do 3.000 kun za splav
Na kršitev zakona so opozorile tudi nekatere nevladne organizacije za pravice žensk. Od ministrstva zahtevajo, naj preveri, koliko zdravnikov zavrača opravljanje splava v javnih bolnišnicah zaradi ugovora vesti, nato pa prekinitev nosečnosti opravlja v zasebnih ordinacijah, kar je prepovedano. Splav je mogoče zakonito opraviti samo v državnih bolnišnicah. Z ministrstva so odgovorili, da za zdaj niso prejeli nobene prijave tovrstnega primera.

Poleg tega ne bodo obravnavali zahteve za enotno ceno splava v bolnišnicah, ker gre za poseg, za katerega lahko ceno določijo v bolnišnici. Za splav v hrvaških bolnišnicah je treba odšteti od 900 do 3.000 kun (od 118 do 395 evrov).

Ženska mreža Hrvaške je medtem poudarila, da ginekologi dobijo celotno plačo, tudi če zavračajo splav, medtem ko ženske, ki plačujejo prispevke za zdravstveno zavarovanje, ne morejo uveljaviti svoje zakonske pravice do varne, zakonite in dostopne prekinitve nosečnosti.

Največja opozicijska stranka HDZ je pred kratkim napovedala, da bodo po prihodu na oblast spremenili zakon in dodali določilo o obveznem posvetovalnem pogovoru z duhovnikom, preden bo ženska, ki je vernica, opravila splav. Ateistke in agnostikinje se bodo morale pogovoriti s psihologom ali socialnim delavcem.

Na Hrvaškem je mogoče opraviti splav do desetega tedna nosečnosti, ne da bi se ustanove uradno vpletale v odločitev žensk. Statistike kažejo, da je bilo v zadnjih letih v hrvaških bolnišnicah na 100 rojenih otrok manj kot deset zahtevanih prekinitev nosečnosti.