SLA je podpisal mirovni sporazum, ki ga je predlagala Afriška unija. Foto: EPA
SLA je podpisal mirovni sporazum, ki ga je predlagala Afriška unija. Foto: EPA

Ti so od mednarodne skupnosti zahtevali, da se ne vmešava v darfurski konflikt, ki je do zdaj zahteval že 180.000 žrtev, domove pa je moralo zapustiti dva milijona ljudi. ZN namreč predvideva, da bi lahko h končanju nasilja prispeval prihod modrih čelad v Darfur.

Sudanska vlada je nakazala, da bi to lahko podprla, medtem ko uporniki temu nasprotujejo, saj se še vedno niso poenotili glede mirovnega sporazuma, ki ga je pripravila Afriška unija, podpisale pa so ga tudi sudanske oblasti.

Večji del Sudanskega osvobodilnega gibanja (SLA) je sporazum podpisal, druga večja uporniška skupina Gibanje za pravičnost in enakost (JEM) in odpadniška skupina SLA-ja pa tega nočeta storiti. Moti ju, da uporniki ne bodo smeli imenovati sudanskega podpredsednika in da se tri zvezne države, ki ležijo na področju Darfurja, ne bodo združile v eno.

Sicer dokument predvideva vzpostavitev premirja, razorožitev arabskih milic džandžavid, vključitev upornikov v sudansko vojsko in ustanovitev sil za zaščito civilnega prebivalstva. Predvideno je tudi, da naj bi imeli uporniki v treh zveznih državah, ki ležijo na področju Darfurja, večino v zakonodajnih organih.