Foto:
Foto:
Ferrero Waldnerjeva je Fischerju kmalu po objavi rezultatov uradno čestitala.

Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva je dobil 65-letni Fischer 52,4 odstotka glasov, kandidatka ljudske stranke (ÖVP), zunanja ministrica Benita Ferrero Waldner pa je zbrala 47,6 odstotka glasov.

Volitev se je udeležilo 70,8 odstotka od šestih milijonov volilnih upravičencev, kar je manj kot leta 1998. Prvič v 30 letih sta se za predsedniško mesto potegovala le dva kandidata, ki jima je uspelo zbrati potrebnih 6.000 podpisov podpore.

Vodja socialdemokratov Alfred Gusenbaure je zmago njihovega kandidata označil za sijajen osebni uspeh Heinza Fischerja, dodal pa je še, da je zmagal boljši. Fischerja je podprla tudi večina koroških Slovencev.

Razočarana ministrica
Zunanja ministrica Benito Ferrero Waldner, ki jo je podprl tudi koroški deželni glavar Jörg Haider, je dejala, da je zaradi poraza razočarana, saj je hotela na vsak način zmagati. Ljudska stranka je Fischerju že čestitala za zmago, poudarila pa je, da se je tudi njihova kandidatka odlično borila.

Javnomnenjske raziskave pred volitvami so napovedovale tesen izid, rahlo prednost pa je imel Fischer, ki je med predvolilno kampanjo poudarjal, da mora biti Avstrija socialna država, predvsem pa mora ohraniti svojo nevtralnost.

Klestil čestital Fischerju
Dosedanji predsednik 71-letni Thomas Klestil, ki ni kandidiral, ker je že opravil dva mandata, je v telefonskem pogovoru Fischerju čestital za zmago in ga povabil, naj se že v ponedeljek oglasi pri njemu na pogovoru. Fischer bo kot predsednik nastopil 8. julija, predsedniški mandat pa traja šest let.