General Petraeus bo prevzel vodenje ameriškega poveljstva na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
General Petraeus bo prevzel vodenje ameriškega poveljstva na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Raymond Odierno
General Odierno je bil pobudnik povečanja števila ameriških vojakov v Iraku. Foto: EPA
Samomorilski napadi so v Iraku še vedno del vsakdana. Foto: EPA

Petraeus, ki je vodenje ameriških sil v Iraku prevzel februarja leta 2007, naj bi bil zaslužen za izboljšanje varnostnih razmer v državi in zmanjšanje nasilja. Na njegovem mestu ga bo nasledil generalpolkovnik Raymond Odierno, ki je bil do zdaj Petraeusova desna roka. Po mnenju ameriškega obrambnega ministra Roberta Gatesa, ki je zamenjavo tudi odredil, si je Odierno v Iraku v zadnjih nekaj letih pridobil dovolj izkušenj za vodenje ameriške vojske.

General Petraeus, ki bo prevzel vodenje ameriškega poveljstva na Bližnjem vzhodu, je posle Odiernu slovesno predal v Bagdadu, slovesnosti pa se je udeležil tudi obrambni minister Robert Gates, ki je v ponedeljek nepričakovano prispel v Irak. Predaje poslov so se udeležili tudi številni drugi visoki vojaški in politični predstavniki ZDA in Iraka.

Petraeus zaslužen za zmanjšanje nasilja
55-letni general Petraeus bo poveljstvo predal, potem ko je izpeljal za mnoge sporno strategijo ameriškega predsednika Georgea Busha v Iraku, ki je število ameriških vojakov v tej nemirni državi povečal za 30.000. Petraeusu, ki je januarja lani začel nadzirati obsežno ameriško vojaško operacijo, pripisujejo zasluge za zmanjšanje nasilja v državi in za zajezitev popolne državljanske vojne, v katero je bil Irak ujet vse od padca režima Sadama Huseina.

Petraeus bo na mestu vodje ameriškega poveljstva na Bližnjem vzhodu zamenjal admirala Williama Fallona, ki se je vodenju poveljstva zaradi nestrinjanja s politiko Bele hiše do Irana odpovedal marca. Petraeus bo odgovoren za operacije ameriške vojske v Iraku in Afganistanu, ukvarjal pa se bo tudi z Iranom in s Pakistanom.

Odierno se je v Iraku že izkazal
Gates je prepričan, da je Odierno pravi človek, ki bo nadomestil Petraeusa, saj je prav on decembra leta 2006 takrat še skeptičnemu Pentagonu predlagal povečanje ameriških vojakov v Iraku. Od decembra 2006 do marca 2008 je, potem kot poveljnik korpusa izvajal strategijo okrepitve, bojni pohod proti iraškim upornikom ter pregon pripadnikov teroristične mreže Al Kaida in šiitskih skrajnežev. To naj bi mu po mnenju ameriške administracije prineslo dovolj znanja in izkušenj za vodenje ameriške vojske v državi.

Obrambni minister Gates je dejal, da so ameriške sile v Iraku trenutno v tranziciji, saj se število vojakov v državi zmanjšuje, število pokrajin, kjer so Iračani že prevzeli nadzor, pa povečuje. "Izziv za Odierna bo, kako skupaj z Iračani ohraniti te zmage, ki smo jih že dosegli, in jih kljub zmanjševanju števila ameriških sil še razširiti," je dejal Gates.

B. T.