Sodeč po najdenih slikah se je medved sprva obnašal povsem miroljubno, a dolgotrajno fotografiranje iz bližine ga je nato pognalo v napad na turista. Foto: EPA
Sodeč po najdenih slikah se je medved sprva obnašal povsem miroljubno, a dolgotrajno fotografiranje iz bližine ga je nato pognalo v napad na turista. Foto: EPA
Narodni park Denali na Aljaski
Narodni park Denali je iz leta v leto bolj priljubljen in ga letno obišče več kot 400 tisoč turistov. Foto: EPA

Da bi prišli do trupla 49-letnega pohodnika, so morali čuvaji ustreliti medveda, saj je ta hotel zaščititi svoj plen. Gre za prvi smrtonosni napad grizlija v tem znamenitem aljaškem parku.

Usodna fotoseansa
Uslužbenci parka Denali na Aljaski so v nedeljo razkrili okoliščine dogodka, ki so ga rekonstruirali na podlagi fotografij, najdenih v fotoaparatu žrtve. Fotografije prikazujejo grizlija pri reki Toklat, ki ga je Richard White posnel v razmiku najmanj osmih minut.

Prve fotografije prikazujejo mirnega medveda med pitjem, na zadnjih fotografijah pa se je medved obrnil proti nesrečnemu paparacu. Trije drugi izletniki so v petek pozno popoldne ob reki našli nahrbtnik, kose obleke in sledove krvi, o čemer so obvestili pristojne.

Medved ustreljen, ker je branil plen
Čuvaji so dan pozneje iz helikopterja opazili medveda in se spustili na tla. Medved je najprej pobegnil, vendar pa se je pozneje vrnil, da zaščiti svoj "ulov", in je čuvaje pregnal. Ti so ga bili potem prisiljeni ustreliti, da so lahko prišli do trupla pohodnika iz San Diega v Kaliforniji.

Na podlagi ostankov v medvedovem želodcu in ran je zdravnik potrdil, da je Whita zares ubil pozneje ustreljeni grizli. Napadi velikih severnoameriških rjavih medvedov na človeka so zelo redki, k čemur pripomorejo tudi strogi varnostni ukrepi. Vsi obiskovalci parka Denali morajo tako skozi kratko izobraževanje, med katerim se naučijo osnovnih pravil ravnanja ob srečanju z medvedom.

Žrtev ni upoštevala pravil
Ključno navodilo je, da se medvedu ne smeš približati na manj kot 400 metrov. White je opravil izobraževanje, a se ni niti malo držal pravil, zato je postal prva žrtev grizlija v zgodovini parka. Denali leži v osrednji Aljaski in je tako velik kot Slovenija (20 tisoč kvadratnih kilometrov), znotraj parka pa je tudi Mount McKinley, najvišji vrh Severne Amerike.