Zaradi napadov hutijevcev je ogrožena plovba ladij na pomembni morski poti, ki povezuje vzhod in zahod. Foto: Reuters
Zaradi napadov hutijevcev je ogrožena plovba ladij na pomembni morski poti, ki povezuje vzhod in zahod. Foto: Reuters

"Ta nezakonita dejanja so ogrozila življenja več deset nedolžnih pomorščakov in še naprej ovirajo prost pretok mednarodne trgovine," je na omrežju X sporočilo ameriško centralno poveljstvo in dodalo, da je bil to 24. napad na mednarodni pomorski promet na območju od 19. novembra.

Po navedbah Centcoma so hutijevci izstrelili dve protiladijski balistični raketi, vendar pa z nobene izmed ladij, ki so bile takrat na območju, niso poročali o škodi ali žrtvah. Varnostni svet ZN-a se bo sicer danes sestal na zasedanju, na katerem naj bi spregovorili tudi o napadih hutijevcev v Rdečem morju.

Kot so sporočili hutijevci, je bila tarča napada kontejnerska ladja CMACGM, ki je bila namenjena v Izrael. Njihov tiskovni predstavnik Jahja Sarea je povedal, da noben ameriški napad ne bo ostal brez odgovora ali kaznovanja.

Po navedbah Pentagona so doslej z brezpilotnimi letalniki in raketami napadli že več deset trgovskih ladij. Nekatere rakete in letalnike so sestrelile ameriške, britanske in francoske vojaške ladje, ki patruljirajo na območju.

Odgovor na izraelsko ofenzivo v Gazi

Napadi predstavljajo vse večjo grožnjo za tranzitno pot, po kateri potuje do 12 odstotkov globalne trgovine, zaradi česar so ZDA decembra vzpostavile posebno pomorsko skupino za zagotavljanje varne plovbe, v kateri sodeluje več držav. Poleg tega je Washington uvedel tudi sankcije proti omrežjem menjalnic denarja, ki podpirajo hutijevce.

Hutijevci, ki nadzirajo večji del Jemna vključno s prestolnico Sana, so oktobra v znak solidarnosti s Palestinci v Gazi začeli napadati trgovske ladje v Redečem morju, pri čemer po lastnih trditvah ciljajo na tista plovila, ki so povezana z Izraelom ali pa plujejo v izraelska pristanišča.

Zaradi njihovih napadov je več svetovnih ladijskih družb ustavilo plovbe za svoje ladje v Rdečem morju in se namesto tega preusmerilo na daljšo pot okoli Afrike. Hutijevci so zatrdili, da bodo napade nadaljevali, dokler Izrael ne ustavi svojih vojaških operacij v Gazi.