Teheran je konec novembra sporočil načrte o krepitvi proizvodnje v svojih obratih v Natanzu in Fordovu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vodja IAEA-ja Rafael Grossi je danes obvestil države članice organizacije o okrepljeni proizvodnji urana, je povedal tiskovni predstavnik na Dunaju. Da je Iran okrepil proizvodnjo, so preverili inšpektorji IAEA-ja med obiskoma 19. in 24. decembra.

Od konca novembra so v obeh obratih obogatili na 60 odstotkov devet kilogramov urana. Pred tem so v povprečju na mesec obogatili tri kilograme urana. Za jedrsko bombo je sicer potrebna obogatitev do najmanj 80 odstotkov.

Teheran sicer vztraja, da ne nameravajo ustvariti jedrske bombe.

Iran se je v sporazumu leta 2015 zavezal, da bo omejil svoj jedrski program. V zameno je Zahod odpravil sankcije proti islamski državi. Potem ko so ZDA pod vodstvom tedanjega predsednika Donalda Trumpa leta 2018 odstopile od sporazuma in znova uvedle sankcije, je Teheran začel postopoma kršiti zaveze in med drugim proizvajati visoko obogateni uran ter omejevati inšpekcije IAEA-ja. Pogajanja za oživitev jedrskega sporazuma so bila doslej neuspešna.