Iračani so takole ponosno pokazali, da so oddali svoj glas. Foto: EPA
Iračani so takole ponosno pokazali, da so oddali svoj glas. Foto: EPA
Iračani izpeljali pokrajinske volitve

Volitve so omenjali kot preizkus stabilnosti države pred predvidenim delnim umikom ameriške vojske in Iračani so ga opravili z dobro oceno.

"To je zmaga za vse Iračane," je dejal premier Nuri Al Maliki, potem ko je tudi sam oddal glas na volišču v Bagdadu. Še posebej je bil zadovoljen, ker se je na volišča odpravilo veliko ljudi.

Kampanja pred prvimi volitvami po letu 2005 je potekala mirno do četrtka, ko je bilo v Bagdadu, Bakubi in Mosulu ubitih najmanj osem kandidatov. Za 440 sedežev se je potegovalo kar 14.000 kandidatov. Po besedah iraških oblasti in ameriških poveljnikov je glavno grožnjo volitvam predstavljala teroristična mreža Al Kaida.

Kurdi ne volijo
Okoli 15 milijonov volivcev je lahko oddalo svoj glas v 14 izmed 18 provinc. Volitev namreč ni v treh avtonomnih kurdskih provincah na severu države - Arbil, Dohuk in Sulajmanija - ter v Kirkuku, ki si ga Kurdi kljub nasprotovanju vlade prizadevajo vključiti pod svoje ozemlje. Pričakovali so tudi visoko udeležbo sunitov, ki so parlamentarne volitve leta 2005 bojkotirali.

"To je odlična priložnost za nas, zgodovinski dan, da lahko volimo svobodno, brez pritiskov in groženj," je dejal neki prebivalec Bagdada.

Preizkus za premierja Al Malikija
Volitve pomenijo tudi referendum o delu iraškega premierja Nurija Al Malikija, ki sicer na volitvah ne kandidira, podprl pa je listo kandidatov Koalicija pravne države. Al Maliki, sicer šiit, je pridobil moč in ugled, ko je predstavil sekularni vladni program in se odrekel sektaštvu, zaradi katerega je bila država dolgo v krču.

Pri izvedbi tudi denarna pomoč EU-ja
Iraški pokrajinski sveti so odgovorni za imenovanje guvernerjev in nadzorujejo finance ter obnovo. Njihov skupni proračun je 2,4 milijarde dolarjev. Volitve organizirajo Združeni narodi in iraška neodvisna volilna komisija, spremlja pa jih 800 mednarodnih opazovalcev. Evropska komisija je za izvedbo volitev prispevala 20 milijonov evrov.

A. P.

Iračani izpeljali pokrajinske volitve