Ameriški vojaki počasi prihajajo na novo misijo v Irak. Foto: EPA
Ameriški vojaki počasi prihajajo na novo misijo v Irak. Foto: EPA

Obsežno ofenzivo proti upornikom je pred mesecem dni napovedal ameriški predsednik George Bush in ukazal napotitev 21.500 dodatnih vojakov, od katerih jih bo večina nastanjenih v Bagdadu, kjer je nasilje najhujše. Vendar pa ofenziva zamuja, saj ameriških vojakov še ni, prav tako pa še ni prispel novi poveljnik ameriških sil v Iraku general David Petraeus.

V Bagdad so sicer že prišli iraški vojaki in Al Maliki je njihove generale pozval, naj ne razočarajo Iračanov in vsega sveta, ki spremlja razmere v Iraku. Dejal, da je zamuda z ofenzivo poslala negativno sporočilo skrajnežem, vendar meni, da morajo operacije združiti vojake, ki bodo odšli na bojišče. Podobna operacija lani je bila neuspešna, ker je sodelovalo premalo iraških vojakov in so območja, ki so jih ameriški vojaki "očistili", kmalu spet zavzeli uporniki.

Ofenziva bi se morala začeti že v začetku tega tedna, kljub Malikijevim pozivom k hitremu ukrepanju pa ameriške sile opozarjajo, da bodo nastanitve novih vojakov potekale postopoma. Ameriški general je ta konec tedna Iračane pozval k potrpežljivosti.