V predlogu zakona najnižja dovoljena starost za poroko ni natančno določena. Foto: EPA
V predlogu zakona najnižja dovoljena starost za poroko ni natančno določena. Foto: EPA

Predlog novega zakona, ki je bil predstavljen v torek, želi uveljaviti nove verske omejitve glede pravic žensk, zato ga človekoljubne organizacije kritizirajo in opozarjajo, da želi "uzakoniti neenakost".

Predlog podpira vladajoča koalicija, ki želi s tem pridobiti še več podpore šiitskih muslimanov pred volitvami 30. aprila. Njegovi podporniki trdijo, da so le zapisali navade in običaje, ki že veljajo v iraški družbi, in da so od padca Sadama Huseina leta 2003 zaznali velik porast porok mladoletnih.

Zakon želi uveljaviti skoraj enaka pravila kot v sosednjem Iranu, poroča britanski Telegraph, zato je nekdanji iraški premier Ajad Alavi opozoril, da bi lahko sprejetje dokumenta pripeljalo do hudih zlorab žensk. "V predlogu zakona je zapisano, da se deklice lahko poročijo že celo pred dopolnjenim devetim letom starosti. Zapisanih je tudi več drugih spornih določil."

"Ženske kot orodje za spolno zabavo"
V zakonu namreč ni natančno opredeljena najnižja starost za poroko, v odstavku o ločitvah pa je zapisano, da nekatera pravila veljajo za deklice, ki so že dopolnile devet let. Posilstvo med zakoncema je dovoljeno in opravičeno s trditvijo, da mora ženska ugoditi vsem spolnim zahtevam svojega moža. Moški imajo skrbniške pravice nad svojimi ženami, v zakonu pa so zapisana tudi pravila o poligamnih zvezah.

Hana Edvar, znana aktivistka in vodja humanitarne organizacije Al Amal (Upanje), je dejala, da bo zakon ženske "spremenil v orodje za spolno zabavo". "Dokument je popolnoma izbrisal vse pravice žensk," je dodala. Mednarodna organizacija Human Rights Watch pa je pozvala iraško vlado, naj opusti predlagani zakon.