Posnetek ameriškega oporišča Tower 22. Foto: Reuters
Posnetek ameriškega oporišča Tower 22. Foto: Reuters

"Naznanjamo začasno ustavitev vojaških in varnostnih operacij proti okupacijskim silam, da bi preprečili osramotitev iraške vlade. Še naprej pa bomo bomo svoje ljudi v Gazi branili na drugačne načine," je v izjavi sporočil generalni sekretar skupine Abu Husein Al Hamidavi.

Trojica ameriških vojakov je bila v nedeljo ubita ob jordansko-sirski meji v napadu brezpilotnega letalnika, ki naj bi bil po informacijah ameriške televizije CBS izdelan v Iranu. Plovilu se je uspelo izogniti zračni obrambi, ker so Američani prav takrat pričakovali vrnitev svojega brezpilotnika. Ranjenih je bilo več deset ameriških vojakov.

V omenjenem oporišču je razporejenih približno 350 ameriških vojakov. Varnost oporišča bodo zdaj okrepili tudi z dodatno zračno obrambo, poroča BBC.

ZDA so za napad obtožile oborožene skupine, ki v Siriji in Iraku delujejo s podporo Irana. V Washingtonu naj bi že ugotavljali, ali za njim dejansko stoji skupina Kataib Hezbolah, ki je prevzela odgovornost, so pa v ameriškem obrambnem ministrstvu v torek dejali, da ima napad znake te skupine, in napovedali posledice.

Povračilne ukrepe je nemudoma po napadu napovedal tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki je v torek nato sporočil, da se je že odločil glede odgovora. Zagotovil je, da si ne želi širše vojne na Bližnjem vzhodu.

Nedeljski napad je bil prvi, ki je terjal smrtne žrtve med ameriškimi vojaki v regiji, odkar je Izrael po vdoru Hamasa 7. oktobra sprožil silovito bombardiranje okupirane Gaze.

Ameriške in koalicijske sile so bile že velikokrat tarča napadov, od sredine oktobra so jih naštele 165.

Za večino je odgovornost prevzelo zavezništvo več proiranskih oboroženih skupin Islamski upor v Iraku, ki trdi, da brani Palestince in poziva k umiku približno 2500 ameriških vojakov, ki v Iraku delujejo v mednarodni koaliciji proti džihadističnim skupinam.