Podrobnosti telefonskega pogovora niso znane, Moskva je sporočila le, da je potekal na zahtevo Washingtona.

Vodja združenega štaba oboroženih sil ZDA general Mark Milley (levo) in ameriški obrambni minister Lloyd Austin se udeležujeta virtualnega srečanja kontaktne skupine za obrambo Ukrajine. Foto: Reuters
Vodja združenega štaba oboroženih sil ZDA general Mark Milley (levo) in ameriški obrambni minister Lloyd Austin se udeležujeta virtualnega srečanja kontaktne skupine za obrambo Ukrajine. Foto: Reuters

Austin je predtem na virtualnem srečanju kontaktne skupine za pomoč Ukrajini pozval Rusijo, naj svoja letala upravlja varno in profesionalno. Moskva zavrača odgovornost in bo skušala pridobiti razbitine.

"Ta nevarna epizoda je del vzorca agresivnih, tveganih in nevarnih dejanj ruskih pilotov v mednarodnem zračnem prostoru," je dejal Austin na začetku virtualnega srečanja kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v boju proti Rusiji.

"Da ne bo pomote, ZDA bodo še naprej letele in delovale povsod, kjer to dopušča mednarodno pravo. Rusija pa mora svoja vojaška letala upravljati na varen in profesionalen način," je dodal.

Iz Kremlja so medtem sporočili, da si bodo prizadevali pridobiti razbitine ameriškega letalnika. "Ne vem, ali ga bomo lahko pobrali ali ne, vendar je to treba storiti. In vsekakor si bomo za to prizadevali," je na televiziji dejal sekretar ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolaj Patrušev. Pri tem je dodal, da je incident "zadnja potrditev, da ZDA neposredno sodelujejo v teh dejavnostih, v vojni".

Po navedbah ameriške vojske je ruski lovec Su-27 v torek zjutraj v mednarodnem zračnem prostoru trčil s propelerjem letalnika tipa MQ-9 Reaper, ki so ga bili nato prisiljeni spustiti do morske površine. Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da sta ruska lovca prestregla letalnik, a zavrnilo, da sta letali krivi za njegov padec.

Brezpilotni letalnik MQ-9 Reaper. Foto: EPA
Brezpilotni letalnik MQ-9 Reaper. Foto: EPA

Pentagon ni pojasnil, kakšne naloge je letalnik opravljal, niti tega, ali je bil oborožen. Prav tako še vedno ni jasno, kako poškodovan je bil.

Ruski veleposlanik incident označil za provokacijo

Ruski veleposlanik v Washingtonu Anatolij Antonov, ki ga je ameriško zunanje ministrstvo v torek poklicalo na pogovor, je incident označil za provokacijo. Ameriške sile je obtožil, da zbirajo obveščevalne podatke, ki jih nato predajajo Ukrajini.

Danes je nato prek Telegrama ZDA pozval, naj opustijo polete "v bližino ruskih meja". "Kaj počnejo na tisoče kilometrov stran od Združenih držav? Odgovor je očiten – zbirajo obveščevalne informacije, ki jih pozneje uporablja režim v Kijevu za napade na naše sile in naše ozemlje," je dejal veleposlanik v izjavi, ki jo je povzela ruska tiskovna agencija Tass.

Dejavnosti ameriškega letalstva nad Črnim morjem je v torek med televizijskim gostovanjem upravičeval tiskovni predstavnik ukrajinskih zračnih sil Juri Ihnat, češ da Črno morje ni interno morje Rusije, saj da ga niso zasedli kot v primeru Azovskega morja.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in namestnik direktorja Javnega podjetja Ljubljanski potniški promet (LPP) sta v okviru solidarnostne kampanje Evropske komisije ukrajinskemu veleposlaniku v Sloveniji Andriju Taranu predala dva avtobusa za prevoz ukrajinskih otrok do šole.

LPP in Mestna občina Ljubljana (MOL) sta se s tem odzvala na solidarnostno kampanjo Evropske komisije, ki je pozvala k dobavi avtobusov v Ukrajino. Donacija obsega dva medkrajevna avtobusa znamke MAN s po 51 potniškimi sedeži.

"Izobraževanje je temelj prihodnosti. Pomembno je, da otroci, največje žrtve ruske agresije, varno nadaljujejo šolanje. To je bistveno za njihovo dobrobit in prihodnost. Vesela bom, če bomo akcijo nadaljevali in zbrali še več avtobusov," je ob predaji sporočila Fajon.

Po podatkih EU-ja kar 5,7 milijona ukrajinskih šoloobveznih otrok čuti posledice ruske agresije, več kot 2800 izobraževalnih ustanov v Ukrajini pa je poškodovanih ali uničenih.

Kremelj po incidentu: Odnosi med Rusija in ZDA na najnižji točki

Rusija sestrelila tri ukrajinske rakete

Ruski sistem zračne obrambe je v torek zvečer nad obmejno regijo Belgorod sestrelil tri ukrajinske rakete, so sporočile lokalne oblasti v tej jugozahodni ruski regiji. O napadih poročajo tudi lokalni predstavniki na ukrajinski strani meje.

"Sistem zračne obrambe je nad Belgorodom in belgorodskim okrožjem sestrelil tri rakete. Razbitine so zadele stanovanjski sektor Belgoroda. Nastala je škoda," je prek Telegrama sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov.

Žalostni podatki o žrtvah ruske invazije v Ukrajini

Župan Belgoroda Valentin Demidov je dejal, da je bilo poškodovanih več stanovanjskih objektov.

Po navedbah ruskih virov so ukrajinske sile od začetka ruske invazije februarja lani regijo večkrat obstreljevale. Od začetka vojne naj bi v teh domnevnih napadih umrlo več civilistov, številni ljudje pa naj bi bili ranjeni. Nazadnje je Gladkov v ponedeljek sporočil, da je zračna obramba prestregla štiri ukrajinske rakete.

Harkov tarča ruskega obstreljevanja

Belgorod leži nedaleč od ukrajinske meje, manj kot 80 kilometrov od Harkova, ki je bil po navedbah tamkajšnjega župana Igorja Terehova danes tarča ruskega obstreljevanja, pri čemer naj bi tudi nastala zgolj materialna škoda, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Danska ustanavlja milijardo evrov vreden sklad za Ukrajino

Danska bo letos ustanovila sklad za pomoč Ukrajini v vrednosti sedmih milijard danskih kron oziroma 940 milijonov evrov, je sporočilo dansko finančno ministrstvo. Pobudo, sestavljeno iz vojaške, humanitarne in gospodarske pomoči, sta podprli tako vlada premierke Mette Frederiksen kot tudi velika večina poslancev v danskem parlamentu.

Pomoč bo tridelna. Največji del bo predstavljala vojaška pomoč v višini približno 5,4 milijarde kron (725 milijonov evrov). Za humanitarna prizadevanja bodo namenili okoli 1,2 milijarde kron (161 milijonov evrov), okoli 400 milijonov kron (54 milijonov evrov) pa bo šlo za poslovne pobude oziroma gospodarsko podporo. Ta bo namenjena tudi danskim podjetjem, ki pomagajo oziroma bodo pomagala pri obnovi Ukrajine.

Prestrezanje blizu estonskega zračnega prostora

Medtem sta britansko in nemško vojaško letalo Typhoon prestregli rusko letalo Il-78 Midas blizu estonskega zračnega prostora. Rusko letalo, ki je letelo med Sankt Peterburgom in rusko eksklavo Kaliningrad, ni komuniciralo z nadzorom zračnega prometa v Estoniji, poroča BBC.

Gre za prvo skupno takšno posredovanje Združenega kraljestva in Nemčije. Britanske zračne sile (RAF) bodo aprila od nemških prevzele vodenje izvajanja nadzora zračnega prostora v Baltiku.

Britansko in nemško vojaško letalo prestregli rusko letalo