Posledice ruskega napada v Harkovu. Foto: Reuters
Posledice ruskega napada v Harkovu. Foto: Reuters

BBC poroča, da se Moskva maščuje za ukrajinske napade na rusko mesto Belgorod v soboto, v katerih je bilo po zadnjih podatkih ruskih oblasti ubitih 24 ljudi. Ti napadi pa so se zgodili po petkovih ruskih napadih v Ukrajini, v katerih je bilo ubitih 39 ljudi in ki jih je Kijev označil za največji raketni napad od začetka vojne februarja lani.

Vojaška uprava kijevske regije je sporočila, da je pozno v soboto reagirala zračna obramba, da bi prestregla ruske brezpilotne letalnike.

O napadih poročajo tudi iz severovzhodnega mesta Harkov. "To niso vojaška poslopja, ampak kavarne stanovanjske stavbe in pisarne," je o tarčah dejal župan mesta Igor Terekov. Dodal je, da želi Rusija ustrahovati prebivalce Harkova, ki pa so "nezlomljivi in nepremagljivi".

Harkov je bil tarča napada z letalniki tipa šahed, so sporočile lokalne oblasti. Vodja vojaške uprave mesta Oleg Sinegubov je javil, da je bilo ranjenih 28 ljudi.

Ukrajinska zračna obramba je po navedbah vojske ponoči uničila 21 od 49 ruskih letalnikov, ki so bili večinoma usmerjeni proti regijam Harkov, Herson, Mikolajiv in Zaporožje. Cilji napada naj bi bile obrambne linije, pa tudi civilna in vojaška poslopja.

V petek pa je bilo po Ukrajini ubitih 39 ljudi, okoli 160 je bilo ranjenih. Med tarčami je bil tudi Kijev. Tam je umrlo najmanj 16 ljudi, je dejal župan Vitalij Kličko, kar pomeni, da je bil petek najsmrtonosnejši dan za civiliste v glavnem mestu do zdaj.

Ukrajina je izvedla povračilne napade na ruskem ozemlju. V Belgorodu blizu meje je umrlo 24 ljudi, več kot 100 je ranjenih. Med ubitimi so tudi trije otroci, je dejal regionalni guverner.

Moskva: Ukrajina je uporabila kasetno strelivo

Moskva je v Varnostnem svetu ZN-a napad na Belgorod označila za teroristično dejanje. Zatrdila je, da je Kijev pri tem uporabil kasetno strelivo, cilj napada pa da so bili med drugim športni center, drsališče in univerza. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja je dejal, da je šlo za nameren napad na civilne cilje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinske zaveznice v Varnostnem svetu pa so vztrajale, da odgovornost leži na strani ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je pred približno dvema letoma sprožil agresijo nad Ukrajino. "Če Rusija želi nekoga okriviti za smrti Rusov v tej vojni, bi morala začeti s predsednikom Putinom," je dejal britanski predstavnik Thomas Phipps.

Putin pohvalil rusko vojsko in pozval k enotnosti

Putin pa je danes v kratkem novoletnem nagovoru pohvalil rusko vojsko in pozval k enotnosti. Konflikta v Ukrajini ni izrecno omenil, je pa izpostavil, da je Rusija v letu 2023 branila svoje nacionalne interese, svobodo in varnost ter da se ne bo predala.