Foto:
Foto:
Protesti članov človekoljubne organizacije Amnesty International pred britansko vlado ob obisku ameriškega predsednika Georgea Busha

Ujetniki v Guantanamu nimajo pravice do zagovornikov, proti njim pa tudi niso vložili obtožnice.

Izpustili ali premestili naj bi od 100 do 140 ujetnikov od okoli 660 iz 44 držav, ki so bili ujeti med vojno leta 2002 v Afganistanu. Ameriško vrhovno sodišče pa bo kmalu obravnavalo tudi pritožbo, vloženo v imenu skupine ujetnikov, ali jim morajo omogočiti pritožbe na ameriška sodišča. Pentagon je taborišče postavil na Kubo prav zato, da bi se izognil pristojnosti ameriških sodišč.

Po navedbah revije Time ameriške oblasti čakajo najprimernejši trenutek, da se znebijo dela ujetnikov, od katerih nimajo več nobene koristi. In to še preden vrhovno sodišče odloči, da so ameriška sodišča pristojna za obravnavo pritožb, kar bi prav gotovo sprožilo plaz tožb.

Iz Guantanama doslej izpustili 84 ljudi
Američani so doslej iz Guantanama izpustili 84 ljudi, štiri pa so predali v zapore v Savdski Arabiji. Kmalu naj bi izpustili oziroma predali drugim državam tudi tri otroke, stare od 13 do 15 let, katerih ujetništvo posebej razburja zagovornike človekovih pravic.

Američani se dogovarjajo z Dansko, Veliko Britanijo, Švedsko, Francijo in Španijo o izročitvi njihovih državljanov, zaprtih na Guantanamu. Britanci so upali, da bo ameriški predsednik George Bush v času svojega državniškega obiska v Londonu sporočil, da bo kmalu izročil devet britanskih državljanov, vendar se to ni zgodilo.