Iraški minister za zunanje zadeve je bil nad razpletom konference navdušen. Foto: EPA
Iraški minister za zunanje zadeve je bil nad razpletom konference navdušen. Foto: EPA

Potrebujemo natančen časovni načrt umika ameriških sil iz Iraka.

Iranski predstavnik na konferenci o Iraku
Iraški otrok med igro z igračo puško
Irak vsak dan tone globlje in globlje v začaran krog nasilja. Foto: EPA
Konferenca v Iraku

Na konferenci v Bagdadu, ki so se je udeležili predstavniki stalnih članic Varnostnega sveta ZN-a in Arabske lige ter iraške sosede, so skušali najti rešitev za omejitev nasilja v državi. Dogovorili so se o ustanovitvi komitejev za varnost, begunce, gorivo in energijo.

ZDA za isto mizo z Iranom in s Sirijo
Konferenca je bila pomembna tudi zato, ker so za skupno mizo sedli predstavniki ZDA in Irana, kljub temu da so eden drugemu pripisovali odgovornost za nestanovitne razmere v državi. Predstavniki "sovražnih" držav so se tokrat omejili le na pogovore o razmerah v Iraku in o tem, kako pomagati ustaviti nasilje, niso pa razpravljali o medsebojnih odnosih. Zunanji minister Zebari je povedal, da so imeli predstavniki ZDA "živahno razpravo z iranskimi in tudi sirskimi predstavniki".

Podatke o pogovorih z Iranom in Sirijo je potrdil tudi ameriški veleposlanik v Iraku Zalmaj Kalilizad, ki je dejal, da sta se delegaciji ZDA in Irana srečali na samem kot tudi za skupno pogajalsko mizo. Ta je napovedal tudi udeležbo ameriške zunanje ministrice Condoleezze Rice na ministrskem srečanju regionalnih in svetovnih sil o razmerah v Iraku, ki bo aprila v Carigradu.

Iran zahteva umik ameriških sil
O konferenci je spregovoril tudi iranski predstavnik, ki je od ZDA zahteval, naj svoje vojake odpokličejo iz Iraka, saj "prisotnost tujih vojakov ne more pomagati varnosti Iraka na dolgi rok in le še spodbuja nasilje". Iranski predstavnik pa je povedal tudi, da se z ameriškim odposlancem ni srečal na samem, ampak sta se pogovarjala izključno v okviru rednega zasedanja.

Iraški premier zahteva konec vmešavanja
Srečanje v Bagdadu je preobrat v politiki iraškega premierja Nurija Al Malikija, ki je do zdaj vztrajal, da bo Irak sam reševal svoje težave. Al Maliki je na konferenci sosednje države pozval, naj se nehajo vpletati v iraške zadeve in naj pritisnejo na oborožene skupine, s katerimi imajo stik, da končajo nasilje. Premier je še opozoril, da bi se nasilje lahko razširilo na celoten Bližnji vzhod. "Treba je ustaviti vse oblike finančne pomoči, verskega podžiganja, logistične podpore ali pomoči v obliki orožja in borcev, ki ubijajo naše otroke, žene in starce ter napadajo naše mošeje in cerkve," je bil oster Al Maliki.

Glede Irana ZDA obtožujejo njegove agente, da v Irak tihotapijo orožje in razstrelivo, namenjeno šiitskim milicam. Sirija pa je po mnenju Washingtona eno glavnih izhodišč za vtihotapljenje arabskih borcev v Irak, kjer se ti pridružujejo sunitskim uporniškim skupinam.

C. R.

Potrebujemo natančen časovni načrt umika ameriških sil iz Iraka.

Iranski predstavnik na konferenci o Iraku
Konferenca v Iraku