V napadih je umrlo tudi šest iraških policistov. Foto: EPA
V napadih je umrlo tudi šest iraških policistov. Foto: EPA
Današnji napadi iraških upornikov
Poleg napadov na šiite, ki romajo v Kerbalo, so se napadi zgodili tudi v okolici Bagdada. Foto: RTV SLO
Napad na šiitske romarje

Število žrtev je od prvih poročil močno naraslo, lahko pa bi bilo še višje, saj je veliko ranjenih v kritičnem stanju. Gre za najbolj krvav napad na vernike, ki so se peš odpravili na verski muslimanski obred v Kerbali. Napad sta izvedla samomorilca, ki sta se, opremljena s pasovi za eksploziv, razstrelila med romarsko množico. Sicer naj bi bili žrtve predvsem mladi moški in tudi nekaj ženski in otrok.

Napadeni romarji so bili na poti v Karbalo, ki leži okoli 100 kilometrov južno od iraškega glavnega mesta, in bo v petek gostila veliko versko slovesnost ob koncu ašure - 40-dnevnega žalovanja zaradi usmrtitve imama Huseina, pravnuka preroka Mohameda. Usmrtitev so leta 680 izvedli suniti kalifa Jazida.

Bagdad ne miruje
Kljub obsežni ofenzivi proti upornikom v Bagdadu še vedno divja nasilje. V četrti Dura je bilo v eksploziji avtomobila bombe ubith 12 šiitskih vernikov, bomba, ki je eksplodirala na nadzorni točki iraške vojske, pa je terjala štiri žrtve med vojaki, ranjen pa je bil tudi civilist.

Napadeni tudi Američani
V dveh ločenih bombnih napadih severno od Bagdada je bilo ubitih devet ameriških vojakov. Prvi napad se je zgodil v pretežno sunitski provinci Salahadin, drugi pa v provinci Dijala. V napadih so bili štirje vojaki ranjeni. Ameriška vojska ni sporočila, ali naj bi v napadih eksplodirali ob cesti nastavljeni bombi ali pa sta bila to samomorilska napada.

Napad na šiitske romarje