Slovesnosti ob odprtju templja, posvečenega bogu Ramu, so trajale več dni. Foto: AP
Slovesnosti ob odprtju templja, posvečenega bogu Ramu, so trajale več dni. Foto: AP

Na tem mestu je bila v 16. stoletju zgrajena mošeja, ki pa so jo hindujske množice leta 1992 uničile. Ta dogodek je takrat po vsej državi sprožil nemire, v katerih je umrlo skoraj 2000 ljudi, piše BBC.

Gradnja trinadstropnega hindujskega templja je stala več kot 200 milijonov evrov. Zgrajen je iz rožnatega peščenjaka in črnega granita, osrednja točka čaščenja pa je 1,3 metra visok kip božanstva. Oblasti vsak dan pričakujejo več kot 150.000 obiskovalcev.

Mesto dobilo popolnoma novo podobo

Ob odprtju templja v vsej državi vlada veliko veselje, saj se je na ulicah zbrala množica ljudi, ki slavijo in plešejo, mnoge zvezne države so razglasile tudi dela prost dan. Modi je na odprtju skupaj s hindujskimi verskimi predstavniki sodeloval na verskem obredu. Odprtja templja so se udeležili mnogi ugledni gostje, tudi indijski filmski zvezdniki, poslovneži in igralci kriketa, slovesnost pa so prenašali po televiziji. Odprli so sicer le pritličje templja, preostala zgradba naj bi bila dokončana do konca leta.

Z odprtjem templja so hindijski nacionalisti uresničili več desetletij staro obljubo, da bodo v Ajodhji zgradili svetišče boga Rama. Zaradi tega so prenovili tudi celotno mesto, saj želijo, da postane turistično in romarsko središče. Preuredili so infrastrukturo, tako da vse glavne ceste po novem vodijo do templja, zgradili so tudi novo letališče in novo železniško postajo ter več hotelov.

Za varnost v mestu je skrbelo okoli 10.000 policistov. Foto: Reuters
Za varnost v mestu je skrbelo okoli 10.000 policistov. Foto: Reuters

Številni hindujci namreč verjamejo, da je Ajodhja Ramov rojstni kraj, saj naj bi po njihovem verovanju mošejo Babri muslimanski zavojevalci zgradili na ruševinah Ramovega templja na mestu, kjer se je hindujski bog rodil. Gibanje za gradnjo templja je bilo tudi eden izmed ključnih dejavnikov, ki so v 90. letih prejšnjega stoletja stranko BJP pripeljali do politične prepoznavnosti in dviga podpore.

Dolgo je trajal tudi spor glede lastništva zemlje na mestu, kjer je prej stala mošeja, zdaj pa hindujski tempelj. Spor je bil razrešen leta 2019, ko je vrhovno sodišče zemljišče dalo hindujcem, muslimani pa so za gradnjo mošeje dobili zemljo v okolici mesta.

Opozicija: Gre za predvolilno potezo

Velik del opozicije je slovesnost bojkotiral, saj trdijo, da želi Modi odprtje templja uporabiti za nabiranje političnih točk. V naslednjih mesecih bodo v državi namreč potekale parlamentarne volitve, na katerih si bo skušal Modi zagotoviti tretji premierski mandat.

Modijevi nasprotniki trdijo, da bo skušala njegova vladajoča stranka Bharatija Janata (BJP) tudi po zaslugi odprtja templja pridobiti več glasov. V državi je namreč 80 odstotkov prebivalstva hindujcev. Kritiki so vlado tudi obtožili, da pretirava s slovesnostmi ob odprtju templja, saj gre za versko praznovanje, država pa je v skladu z ustavo sekularna.