Iračani se želijo miru bolj kot karkoli drugega, vendar njihove želje še ne bo uslišane tako kmalu. Foto: EPA
Iračani se želijo miru bolj kot karkoli drugega, vendar njihove želje še ne bo uslišane tako kmalu. Foto: EPA
Ameriška vojska v Iraku
Patrulji, ki je bila v bližini napadene sedmerice, se ni uspelo prebiti do nje. Foto: EPA
Iraški vojaki
Iraški vojaki kljub novemu orožju in uniformah še niso sposobni skrbeti za red in mir v državi, zato so odvisni od ameriške vojaške podpore. Foto: EPA

Na krajevnem sedežu Kurdske demokratske stranke (KDP), ki jo vodi predsednik kurdske avtonomne regije, je med napadom potekalo srečanje, eksplozija pa je poškodovala tudi okoliške vladne stavbe. Med 70 ranjenimi je tudi župan Makhmurja in vplivni kurdski pisatelj Abd Al Rahman.

Nafta je razlog za spore
V do zdaj razmeroma mirnem kurdskem delu Iraka v zadnjem času narašča nasilje. Prejšnji teden je bilo v napadu v Arbilu ubitih 14 ljudi. Vzroke za nasilje je verjetno iskati tudi v novem predlogu zakona, da bi dohodke od iraške nafte razdelili med Kurde, sunite in šiite. Za to se zavzemajo predvsem Kurdi in šiiti, saj se na njihovem območju nahajajo glavna iraška naftna polja, manj navdušeni pa so suniti, ki bi bili brez pomembnega vira dohodkov še bolj odrinjeni.

Al Kaida zajela ameriške vojake
Ameriške in iraške sile iščejo tri pogrešane ameriške vojake, ki so izginili po sobotnem napadu na njihovo vozilo južno od Bagdada in naj bi jih ugrabila Al Kaida. Varnostne sile so na cestah okoli Bagdada vzpostavile nadzorne točke, da bi odkrile morebiten poskus upornikov, da bi talce prepeljali v kakšen drug kraj. Ameriška vojska je napovedala, da bodo talce iskali, dokler jih ne najdejo.

Sobotni napad na vozilo, v katerem je bilo sedem ameriških vojakov in iraški prevajalec, se je zgodil pri Mahmudiji, ki je pogosto prizorišče spopadov med ameriškimi vojaki in uporniki. Štirje ameriški vojaki so bili v napadu ubiti. Takoj ko se je izvedelo, da je trojica pogrešana, so začeli iskati s helikopterji in tudi z brezpilotnimi letali. Ponoči so si pri iskanju pogrešanih pomagali z opremo za opazovanje, ki zaznava toploto.

Na spletu je odgovornost za ugrabitev ameriških vojakov prevzela organizacija Islamska država v Iraku, pod katero spada tudi iraška veja Al Kaide. V zadnjem letu je bilo v podobnih napadih ugrabljenih že šest ameriških vojakov, ki so jih uporniki potem tudi ubili. Trupli dveh vojakov, ki jih je Al Kaida zajela pred enim letom, so našli odvrženi nekaj dni po zajetju, štiri vojake pa so uporniki zajeli in ubili v Kerbali januarja letos.

Novi vojaki za mir
Ameriška vojska je napovedala, da bo število vojakov v Iraku povečala še za dodatnih 30.000, ki bodo sodelovali v skupni akciji ameriških in iraških sil proti upornikom. Neki ameriški poveljnik je dejal, da zadnja operacija proti upornikom kaže na zmanjšanje števila sektaških umorov po državi, vendar pa pri tem opozarja, da še vedno vsak mesec eksplodira več kot sto avtomobilov bomb.

Od začetka ameriškega posredovanja v Iraku leta 2003 je bilo v tej državi ubitih več kot 3.300 vojakov.

G.V.