Izrael si je po mnenju bralcev BBC-ja prislužil naslov najbolj negativne države s svojo poletno vojno v Libanonu. Foto: EPA
Izrael si je po mnenju bralcev BBC-ja prislužil naslov najbolj negativne države s svojo poletno vojno v Libanonu. Foto: EPA
George Bush
ZDA so na seznamu negativnih držav pristale zaradi politike predsednika Georgea Busha. Foto: EPA

Najbolj "malopridna" država je s 56 odstotki vprašanih Izrael, Iran pa kot najbolj negativno državo na svetu vidi 54 odstotkov. Tesno za petami Iranu in Izraelu sledijo ZDA in Severna Koreja.

Izrael je na "črnem spisku" svetovnih držav že dalj časa, ostre mednarodne odzive pa je sprožil tudi lansko poletje z vojno v Libanonu. Iran in Severna Koreja sta kamen spotike zaradi svojih spornih jedrskih programov, ki jih mednarodna skupnost vidi kot grožnjo svetovnemu miru in varnosti, ZDA pa so si nenaklonjenost mednarodne javnosti nakopale z vojnama v Afganistanu in Iraku ter s politiko ameriškega predsednika Georgea Busha.

Najbolj pozitivna država je Kanada
Za najbolj pozitivne svetovne države so sodelujoči v BBC-jevi anketi označili Japonsko, Kanado, Francijo in Evropsko unijo, ki so si dobre ocene zaslužile s svojo politiko in z obstransko vlogo v zadnjih večjih svetovnih sporih, pa tudi z nasprotovanjem politiki ZDA.

Opazne tradicionalne smernice mednarodne politike
Zanimiva je porazdelitev glasov državam glede na svetovne regije, ki sledijo ustaljenim vzorcem. Izrael si je največ negativnih ocen prislužil v muslimanskih državah, medtem ko Iran najbolj cenijo prav v državah z večinskim muslimanskim prebivalstvom. Japonska si je prislužila pozitivne ocene v vseh državah razen na Kitajskem in v Severni Koreji, Evropske unije pa ne marajo v Turčiji in v nekaterih državah na Bližnjem vzhodu.

V anketi je sodelovalo 28.000 ljudi iz 27 držav sveta. 12 svetovnih držav in Evropsko unijo so morali razvrstiti glede na pozitiven ali negativen vpliv, ki ga imajo na dogajanje v svetu.