Sudanci z ZN-om niso zadovoljni. Foto: EPA
Sudanci z ZN-om niso zadovoljni. Foto: EPA
ZN v Afriki
Pripadniki mirovnih sil, ki naj bi Afriki pomagali, so ji prizadeli veliko hudega. Foto: EPA
Zlorabe otrok v Sudanu

Britanski časopis povzema Unicefovo poročilo in intervjuje z več kot 20 žrtvami domnevnih zlorab, ki naj bi se zgodile pred dvema letoma, ko je ZN-ova misija prispela v nemirno regijo, da bi pomagale pri njeni obnovi po 23-letni državljanski vojni.

ZN bo obtožbe raziskal
Iz ZN-a so že sporočili, da bodo obtožbe raziskali, čeprav jih niso želeli uradno komentirati. Omeniti velja, da so v ZN-u sicer leta 2005 pripravili interno poročilo o obtožbah. Organizacija ima za svoje osebje stroge prepovedi spolnih zlorab, izkoriščanj in prostitucije.

Dokaze, vključno s posnetki delavcev ZN-a med spolnimi odnosi s tremi deklicami, je zbrala tudi sudanska vlada, ki ni naklonjena namestitvi sil ZN-a v Darfurju.

Mračna zgodovina ZN-ovih misij
Sicer pa to ni prvič, da so se pojavile take obtožbe pripadnikov ZN-a. Že leta 2004 je bilo v poročilu, objavljenem v London Timesu, zbranih nekaj šokantnih primerov spolnih škandalov osebja ZN-a.

Tako je neki francoski logistični strokovnjak v Kongu snemal pornografske videoposnetke s spolnimi zlorabami deklic. Dva ruska pilota sta deklicam plačevala s kozarci majoneze in marmelade v zameno za seks. Zlovešč sloves imajo tudi pripadniki mirovnih sil ZN-a iz Maroka v Kisanganiju, mestu ob reki Kongo.

Pri večini spolnih zlorab naj bi šlo za blagovno menjavo: spolnost za denar, hrano ali službo, a nekatere žrtve pravijo, da so bile posiljene, gmotne dobrine pa so dobile šele kasneje kot nekakšno podkupnino.

O zlorabah pripadnikov mirovnih sil so poročali tudi v 90. letih s kriznih območij Kambodže, Somalije, BiH-a, Etiopije in Ruande. V Ruandi, kjer je v genocidu Hutujcev nad Tutsiji življenje izgubilo 800.000 ljudi, naj bi tako francoski vojaki ZN-a posilili ženske, ki so se k njim zatekle pred hutujskimi tolpami.

Zlorabe otrok v Sudanu