Truplo Raha so našli zakopano blizu Mosula. Foto: Reuters
Truplo Raha so našli zakopano blizu Mosula. Foto: Reuters

Na to se je že odzval papež Benedikt XVI., ki je dejal, da ga je tako nečloveško dejanje globoko prizadelo. Ugrabitelji naj bi predstavnikom Cerkve v sredo povedali, da je nadškof zelo bolan, nekaj ur pozneje pa, da je mrtev.

Po ogledu trupla pa je iraška policija sporočila, da naj bi bil nadškof, ki so ga ugrabili 29. februarja, mrtev že pred enim tednom. Za zdaj ni jasno, ali je umrl naravne ali nasilne smrti, odgovornosti za njegovo smrt pa ni prevzel nihče.

65-letni Raho je bil zadnji izmed mnogih kaldejskih klerikov, ki so bili ugrabljeni od začetka vojaškega posredovanja v marcu 2003. Trije ljudje, ki so bili med ugrabitvijo z njim, so bili ubiti.

Iraški premier Nuri Al Maliki je dejal, da bodo odgovorne privedli pred roko pravice. Dejal je, da je to grozljivo dejanje zagrešila teroristična skupina.

Kaldejci so največja sekta med iraškimi kristijani, ki naj bi imeli pred strmoglavljenjem predsednika Sadama Huseina okoli 800.000 pripadnikov. Veliko jih je zaradi nenehnih napadov upornikov domove zapustilo.

M. R.