Šaron si je želel, da bi zaprto smetišče postalo zeleni park. Foto: EPA
Šaron si je želel, da bi zaprto smetišče postalo zeleni park. Foto: EPA
Tel Aviv
Park naj bi postal ponos vseh prebivalcev mesta, ki leži ob Sredozemskem morju. Foto: EPA

Sicer ni v navadi Izraelcev, da bi po voditeljih, ki so še živi, poimenovali kak kraj, nekoliko nenavadno pa je, da je predmet poimenovanja nekdanje velikansko odlagališče, ki je bilo dalj časa trn v peti Izraela. Kljub temu pa se bodo vsi vidni izraelski politiki čez štiri dni zbrali na omenjenem kraju in ga razglasili za Šaronov park.

Šaron, ki je še vedno v komi, potem ko je pred nekaj manj kot dvema letoma doživel več možganskih kapi, bo tako kot nekdanji premier in general dobil svoje znamenje.

Gre za nekoliko nenavadno počastitev človeka, ki so ga nekoč poimenovali tudi Buldožer. Z vrha hriba, pod katerim gnijejo smeti, naj bi bila sicer vidna bolnišnica, v kateri nekdanji državnik in ikonoklasten vojak leži v globoki nezavesti.

Za Šarona je imelo sicer območje, ki bo poimenovano po njem, poseben pomen, saj se je, preden je padel v komo, bojeval, da na Hiriji, kot se po nekdanji arabski vasi imenuje smetišče, ne bi zrasle nove nepremičnine, ampak da bi to postal zelen park, ki bi bil v ponos prebivalcev južnega dela Tel Aviva.

"Zanj je bilo zelo pomembno, da na tem območju ne bi gradili," je dejal Šaronov starejši sin Omri, ki je sicer ljubitelj narave in je v parlamentu tudi že vodil okoljevarstvene poslance. Dodal je, da si je njegov oče želel, da bi to postala odločitev, ki je ne bo mogoče spremeniti.

Več kot 800 hektarjev veliko smetišče Hirija so zaprli pred devetimi leti, zdaj pa naj bi pod vodstvom nemškega arhitekta Petra Latza postala lepa pokrajina. Na njej naj bi zgradili tudi tematski park, v katerem se bodo lahko otroci podučili o pomembnosti recikliranja.

"To bo mednarodna destinacija, ki jo bodo ljudje obiskovali tako kot Stonehenge ali Bilbao," je za ameriški časopis New York Times dejala newyorška pokrajinska arhitektka Laura Starr.

M. R.