Objokana deklica se je sama predala policiji. Foto: MMC RTV SLO
Objokana deklica se je sama predala policiji. Foto: MMC RTV SLO

Deklica, ki se je nameravala razstreliti pred osnovno šolo v Bakubi, je bila opasana z razstrelivom. Ob pomoči Američanov so ji ga previdno odstranili iraški policisti, nato pa so objokano deklico odpeljali na zaslišanje.

Iraški policisti so predajo deklice posneli, na posnetku pa mlada Iračanka deluje zmedena in pod vplivom drog. Povedala je, da ji je ime Rania, da ni hotela izvesti samomorilskega napada in da so ji ženske sorodnice njenega moža nadele razstrelivo in ji naročile, naj pred šolo počaka na nadaljnja navodila.

Daily Mail poroča, da naj bi policija sporočila, da je bil dekličin oče prav tako samomorilski napadalec in da so pozneje aretirali še dekličino mamo in sestro. Deklica jih je namreč peljala v prazno stanovanje v Bakubi, kjer so našli še eno oblačilo, polno razstreliva.

Uporniki rekrutirajo otroke in ženske
Teroristična organizacija Al Kaida naj bi na krvave samomorilske pohode v Iraku vse pogosteje pošiljala iraške otroke in ženske, ki se ne morejo spopasti z žalostjo ob izgubi staršev, mož ali otrok v napadih. Te lahko uporniki zlahka prepričajo, naj se razstrelijo in se tako odrešijo vseh muk, uporniki pa so prepričani tudi, da so ženske in otroci manj sumljivi in tako lažje prehajajo nadzorne točke. Ameriška vojska je tako v prostovoljno organizacijo Hčerke Iraka že vpoklicala 200 prostovoljk, ki iščejo ženske samomorilke in jih skušajo odvrniti od napada.

B. T.