Obala Zelandije. Foto: EPA
Obala Zelandije. Foto: EPA

Po tem, ko je analiza pene z belgijske obale pokazala koncentracijo t. i. "večnih kemikalij", je nizozemski inštitut za javno zdravje (RIVM) aprila in avgusta testiral peno na Zelandiji ter Severni in Južni Holandiji.

Analiza pene s priljubljenih nizozemskih letovišč, vključno z Egmondom, Katwijkom, Scheveningenom, Texlom in Zandvoortom, je pokazala koncentracijo PFAS-a, primerljivo s tisto v Belgiji, poroča Guardian.

PFAS je poimenovanje za okoli 4500 umetnih kemikalij, ki se med drugim nahajajo v embalaži za hrano, posodi (predvsem tistih, ki so premazane z oblogo proti prijemanju), peni za gašenje, pohištvu in vodoodpornih oblačilih.

Ker so zelo obstojne in odporne proti razgradnji, se v okolju ohranijo več let, zato so jih okoljevarstveniki poimenovali večne kemikalije. Povzročajo lahko zdravstvene težave, kot so poškodbe jeter, bolezni ščitnice, debelost, težave s plodnostjo in rak.

“Pametno je, da se po plavanju oprhate, operete roke pred obroki ter da ne pustite svojim otrokom in ljubljenčkom, da požirajo morsko peno,” je na parlamentarnem zasedanju sporočil minister za upravljanje z vodami Mark Harbers.

RIVM je že pred časom ugotovil, da so prebivalci Nizozemske že pretirano izpostavljeni večnim kemikalijam. Veliko količino teh kemikalij vnesemo v telo s hrano in pitno vodo. Vsaka pot, po kateri ljudje zaužijejo več PFAS-a, je nezaželena, vključno z morsko peno.”

Ob tem je še dejal, da ni potrebe po sprejemanju ukrepov proti plavanju, saj da količine niso tolikšne. RIVM je v sporočilu za javnost zapisal, da zaradi pomanjkanja raziskav ni jasno, kaj pomeni prisotnost kemikalij v peni "za zdravje plavalcev, deskarjev ali sprehajalcev po plaži".