Foto:
Foto:
Okus poraza je grenak.
Georgija Kirpo so pogrešali že več dni.

S tem hoče preprečiti redno sejo vlade, ki jo še vedno želi voditi poraženec volitev, premier Viktor Janukovič.

Juščenko je pred desettisoči podpornikov na trgu neodvisnosti v Kijevu Janukovičevo vlado označil za nelegalno, saj je bila razpuščena. "Dragi prijatelji, prosim vas, da jutri od zgodnjih jutranjih ur okrepite blokado vladnega poslopja," je privržence pozival zmagovalec volitev.

Poraženec zahteva nove volitve
Ukrajinski premier in poraženec predsedniške tekme Viktor Janukovič napoveduje, da bo zaradi poneverb ob drugem krogu predsedniških volitev zahteval njihovo razveljavitev.

Izidov volitev, po katerih je zmagal vodja opozicije Viktor Juščenko, noče priznati. Svet Evrope ga je že pozval, naj vendarle sprejme voljo ljudstva.

Opazovalci volitev so bili s potekom volitev zadovoljni. Po končanem štetju je tamkajšnja volilna komisija sporočila, da je Juščenko dobil 51,99 odstotka glasov, Janukovič pa 44,19.

Mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so sporočili, da je Ukrajina naredila napredek pri približevanju mednarodnim standardom svobodnih volitev.

Ruski obrambni minister Sergej Ivanov je napovedal, da Kremelj svojega odnosa do Ukrajine ne bo spremenil. Ne gre za to, ali bo na oblasti ta ali oni politik, gre za temeljne interese naših narodov, je dejal politik po porazu Janukoviča, ki ga je Rusija odkrito podpirala.

Smrt ukrajinskega ministra
Dan po nedeljskih predsedniških volitvah so v bližini ukrajinskega glavnega mesta Kijev našli truplo ministra za promet Georgija Kirpe.

Umrl naj bi za strelno rano, pri čemer so oblasti sporočile, da je očitno naredil samomor. Kirpa, ki so ga pogrešali že nekaj dni, je sicer veljal za enega najobetavnejših politikov v vladi premierja Viktorja Janukoviča.

58-letni Kirpa je bil bližnji prijatelj dozdajšnjega predsednika Leonida Kučme in je bil celo eden izmed mogočih kandidatov za njegovega naslednika. Na mesto ministra je bil imenovan julija, ko je odmeval škandal glede razprodaje ukrajinskega telefonskega operaterja Ukrtelekom.