Zaradi spopadov, ki so v treh letih terjali več deset tisoč življenj, je v Darfurju razseljenih dva milijona ljudi. Foto: EPA
Zaradi spopadov, ki so v treh letih terjali več deset tisoč življenj, je v Darfurju razseljenih dva milijona ljudi. Foto: EPA

Na za javnost zaprti seji Varnostnega sveta ZN-a je Egeland opozoril na poglabljanje krize v Darfurju, medtem ko agencijam ZN-a preprečujejo in omejujejo dostavo hrane za 650.000 lačnih beguncev v Darfurju.

Varnostne razmere so se po besedah Egelanda v zadnjem času še poslabšale, nasilje pa bi lahko v nekaj tednih povzročilo propad operacij ZN-a. Tako uporniki v Darfurju tudi ugrabljajo tovornjake z dobrodelno pomočjo.

Človekoljubni delavci se pritožujejo tudi nad tujimi diplomati v Kartumu, katerih podpora pomoči in pritiski na oblast so vse manjši bolj medli. Obnašanje diplomatov je po njihovem mnenju slabše kot leta 2004, ko so prav diplomatski pritiski prinesli uspeh človekoljubne operacije.

Pomoč tisočih humanitarcev
V Darfurju deluje več kot 14.000 človekoljubnih delavcev iz nevladnih in vladnih organizacij, ki pomagajo 3,5 milijona ljudem, od katerih večina živi v begunskih taboriščih. V zadnjih mesecih je svoje domove zaradi spopadov zapustilo še okoli 200.000 ljudi. Egeland je v začetku aprila skušal obiskati Darfur, vendar so mu sudanske oblasti to preprečile z izgovorom, da mu ne morejo zagotoviti varnosti.