Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Pakistan je zjutraj izvedel vrsto zelo usklajenih in ciljno usmerjenih vojaških napadov na skrivališča teroristov v iranski pokrajini Sistan in Beludžistan," je v izjavi za javnost zapisalo pakistansko zunanje ministrstvo. Dodali so, da je bilo ubitih "več teroristov", niso pa povedali, koliko.

Pojasnili so še, da so napade izvedli na podlagi verodostojnih obveščevalnih podatkov o bližajočih se obsežnih terorističnih dejavnostih.

Vir v pakistanskih obveščevalnih službah je za Reuters dejal, da so bili tarče napada pripadniki Osvobodilne fronte Beludžistana, ki si prizadeva za neodvisnost te pokrajine od Pakistana.

Ob tem so v Islamabadu poudarili, da Pakistan v celoti spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost Irana in da je bil edini cilj današnjih napadov obramba varnosti in nacionalnih interesov Pakistana.

Iranska tiskovna agencija IRNA je poročala, da je bilo na več območjih v okolici mesta Saravan slišati več eksplozij, pri čemer se je sklicevala na navedbe predstavnika lokalnih oblasti. Ubite naj bi bile tri ženske in štirje otroci.

Pozneje pa je agencija sporočila, da sta bila v napadih ubita še dva moška in da je skupno število smrtnih žrtev naraslo na devet.

Iran je zaradi napadov na pogovor poklical pakistanskega odpravnika poslov. Začasni pakistanski predsednik vlade Anvar Ul Hak Kakar pa bo skrajšal svojo udeležbo na srečanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, je sporočil Islamabad.

Pozivi k deeskalaciji

"Vsi ti napadi, tudi v Pakistanu, Iraku in Iranu, nas zelo skrbijo, saj kršijo suverenost in ozemeljsko celovitost držav ter destabilizirajo celotno regijo," je v Bruslju dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano.

K zadržanosti je pozval tudi Guterres. "Generalni sekretar je zelo zaskrbljen zaradi nedavne izmenjave vojaških napadov med Iranom in Pakistanom, ki naj bi povzročili žrtve na obeh straneh," je dejal njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

Na napade se je odzvala tudi Kitajska, ki je pripravljena posredovati v konfliktu med državama. "Kitajska iskreno upa, da bosta obe strani ravnali mirno in zadržano ter se izognili stopnjevanju napetosti. Prav tako smo pripravljeni igrati konstruktivno vlogo pri umiritvi razmer, če bosta obe strani to želeli," je sporočila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning.

V Iranu dve smrtni žrtvi

Do pakistanskih napadov je prišlo nekaj več kot 24 ur po napadu Irana v Pakistanu. Iranske sile so namreč v torek zvečer izvedle zračni napad v pokrajini Beludžistan na jugozahodu Pakistana, v katerem sta bila po navedbah Islamabada ubita dva otroka, trije pa ranjeni.

Islamabad je napad obsodil kot popolnoma nesprejemljiv in poudaril, da ga Pakistan ni izzval. Pakistan je po napadu tudi poklical na pogovor najvišjega iranskega diplomatskega predstavnika v Islamabadu zaradi kršitve pakistanskega zračnega prostora.

Iran, ki je v torek izvedel napade tudi na t. i. protiiranske skupine v Iraku in Siriji, je v sredo pojasnil, da so njegove sile v Pakistanu napadle skupino Džajš al Adl. Poudaril je, da je bil napad odgovor na nedavne napade te skupine v Iranu. Dodal je, da Iran spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost Pakistana, a ne bo dovolil, da bi bila ogrožena njegova nacionalna varnost.