Vprašanje statusa Jeruzalema bo ena najtežjih točk, pri kateri se bodo ustavili pogajalci. Foto: EPA
Vprašanje statusa Jeruzalema bo ena najtežjih točk, pri kateri se bodo ustavili pogajalci. Foto: EPA
Hillary Clinton in George Mitchell
Neposredna pogajanja bo vodila prva dama ameriške diplomacije. Foto: Reuters

Benjamin Netanjahu in Mahmud Abas naj bi se na začetku prihodnjega meseca sešla v Washingtonu, na prvih neposrednih pogajanjih med sprtima stranema v zadnjih 20 mesecih. Pogajanja naj bi v enem letu privedla do mirovnega dogovora, kar ni zelo verjetno, saj razhajanja glede nekaterih temeljnih vprašanj, kot so gradnja judovskih naselbin na zasedenem ozemlju, status Jeruzalema, meje morebitne prihodnje palestinske države in pravica do vrnitve okoli 4,8 milijona palestinskih beguncev in njihovih potomcev, ostajajo velika.

"Sovražniki miru nas bodo poskušali premagati in spodnesti te pogovore. A vpletene strani pozivam, naj bodo vztrajne," je dejala Clintonova. Na pogajanja v Washington, ki naj bi po besedah Clintonove potekala "brez postavljanja pogojev, v dobri veri in z predanostju uspehu", sta povabljena tudi egiptovski predsednik Hosni Mubarak in jordanski kralj Abdulah II. zaradi njune "ključne vloge pri doseganju miru".

Na večerji tudi Blair
Predsednik ZDA Barack Obama se bo 1. septembra ločeno srečal z vsemi štirimi voditelji, nato pa jih bo gostil na večerji, na katero je povabljen tudi posebni odposlanec bližnjevzhodne četverice (ZDA, Rusija, EU in ZN) Tony Blair. Pogajanja 2. septembra bo gostila Clintonova.

Kvartet: Vzdržite se izzivalnih dejanj
Hkrati s povabilom Clintonove je bližnjevzhodni kvartet podal izjavo, da bo podpiral pogajalce med pogajanji, ki naj bi "vodila do dogovora, ki bi končal okupacijo, ki se je začela leta 1967 in vodila do nastanka neodvisne, demokratične in delujoče palestinske države, ki bi v miru in varnosti obstajala ob strani Izraela ter drugih sosed". Sprti strani je pozval, naj "ostaneta mirni in zadržani ter se vzdržita izzivalnih dejanj in podžigajoče retorike".

Izrael vesel, da za pogajanja ni pogojev
Netanjahu, ki si je prizadeval za nadaljevanje neposrednih pogajanj, ki so zastala pred izraelsko invazijo na Gazo konec leta 2008, je že pozdravil povabilo k neposrednim pogovorom. "Izrael želi voditi resne in obsežne pogovore," so zapisali v Netanjahujevem uradu in dodali, da "bo doseči dogovor težko, a mogoče". Posebej so pozdravil "ameriško razjasnitev, da bodo pogovori potekali brez predpogojev", saj Izrael zavrača palestinske pogoje pogajanjem, ki vključujejo podaljšanje začasne zamrznitve gradnje judovskih naselbin na Zahodnem bregu.

"V pogajanja gremo po palestinskih pogojih"
Palestinska stran je pozdravila izjavo kvarteta. Visok član Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Mohamed Dahlan je poudaril, da gredo v pogajanja "na podlagi palestinskih in ne Netanjahujevih pogojev". Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, je novico iz Washingtona že zavrnil.