Petraeus in Crocker sta bila pred zaslišanjem videti brezskrbna in nasmejana. Foto: Reuters
Petraeus in Crocker sta bila pred zaslišanjem videti brezskrbna in nasmejana. Foto: Reuters

Izkušnje iz Iraka so pokazale, da predvidevanje predaleč v prihodnost ni le težko, ampak tudi zavajajoče in tvegano.

General David Petraeus
David Petraeus in George Bush
Bush je obljubil, da bo priporočila svojega poveljnika spoštoval. Foto: Reuters
Nuri Al Maliki
Iraški premier je prepričan, da oborožene sile dobro kljubujejo nasilju v državi. Foto: EPA
Petraeusovo poročilo o Iraku

Pred kongresnima odboroma za obrambo in zunanje zadeve sta pričala poveljnik ameriških sil v Iraku Petraeus in veleposlanik v državi Ryan Crocker. Njuno poročilo je bilo težko pričakovano, čeprav so bile nekatere njune ugotovitve razkrite že prej.

Po pričakovanjih zato njuno pričanje ni postreglo s presenečenji. Petraeus je zatrdil, da so bili ameriški vojaški cilji večinoma izpolnjeni, doseženi napredek pa ni zanemarljiv, za kar se gre zahvaliti predvsem dodatnim 30.000 vojakom, ki jih je ameriški predsednik George Bush v državo poslal januarja. Po Petraeusovem mnenju se je število varnostnih incidentov in žrtev med civilisti v zadnjih mesecih občutno zmanjšalo, na severu države in v nekaterih predelih Bagdada pa so se razmere umirile.

General je zato predlagal, da Irak še ta mesec zapusti enota približno 2.200 marincev, decembra bi iz Iraka odšla brigada s približno 4.000 vojaki, do avgusta leta 2008 pa bi sledili še štiri ali več brigad in dva pomorska bataljona.

"Nestanoviten napredek"
Kljub temu je Petraeus opozoril, da je izboljšanje varnostnih razmer v Iraku zelo nestanovitvo in nepredvidljivo. "Opazil sem, da razmere v Iraku ostajajo zapletene, težavne in včasih prav frustrirajoče, a sem vseeno prepričan, da smo na pravi poti, da naše cilje v Iraku sčasoma izpolnimo, kar pa ne bo ne hiter ne lahek proces." Petraeus je še zatrdil, da je poročilo izključno in v celoti njegovo delo, ki ga Bela hiša in Pentagon nista zahtevali v branje.

Z njim se je strinjal tudi veleposlanik v Iraku Ryan Crocker, ki je prepričan, da je splošna varnost v Iraku sicer dosegljiva, vendar je zanjo potreben čas.

Demokratov poročilo ni prepričalo
Pred Petraeusovim pričanjem je predsedujoči odbora za zunanje zadeve, demokrat Tom Lantos, napadel politiko predsednika Busha in dejal, da so ZDA po njegovi zaslugi v Iraku doživele "pravi polom", zato je pozval k dramatični spremembi strategije, kar lahko pomeni le takojšen in popoln umik iz države.

Predsedujoči odbora za obrambo, demokrat iz Misurija Ike Stelton pa je Petraeusu dejal, da je naporna vojna v Iraku onemogočila ZDA, da bi se ukvarjale s številnimi drugimi težavami. "Naše sile v Iraku niso na razpolago za druge misije, na primer za odhod v Afganistan, kjer bi pomagale iskati Osamo bin Ladna," je dejal Stelton. Demokrati so lani prav zaradi naraščajočega nezadovoljstva zaradi vojne v Iraku med Američani v kongresu dobili prevlado.

"Umik bi povzročil kaos"
Petraeus je kongresnike kljub vsemu skušal prepričati, da bi prehiter umik ameriške vojske iz Iraka državo pahnil v še večji kaos in bi še povečal nasilje. General je predsedniku Georgeu Bushu predlagal, naj z odlokom o začetku umika sil iz Iraka počaka še najmanj šest mesecev.

Petraeus je še opozoril, da se je povečal dotok iranskega orožja v Irak, število iranskih vojakov, pripadnikov iranske revolucionarne straže, pa se je zmanjšalo.

Iraška vlada pozdravlja Petraeusa
Iraška vlada je Petraeusovo poročilo sprejela z navdušenjem. Iraški svetovalec za državno varnost Movafak Al Rubaje je povedal, da je iraška vlada s poročilom zelo zadovoljna in da "zelo ceni prizadevanja iraških prijateljev v koaliciji, ki bodo omogočila postopno zmago in varnost v Iraku". "V bližnji prihodnosti pričakujemo, da se bo potreba po mednarodnih silah, ki trenutno izvajajo vojaške operacije v državi, zmanjšala," je še dodal Al Rubaje.

Izkušnje iz Iraka so pokazale, da predvidevanje predaleč v prihodnost ni le težko, ampak tudi zavajajoče in tvegano.

General David Petraeus
Petraeusovo poročilo o Iraku