Foto:
Foto:
Na žrtve terorističnih napadov so se spomnili tudi madridski študenti.

Pogrebnih slovesnosti so se ob svojcih žrtev udeležili tudi najvišji španski predstavniki ter več deset predsednikov držav in vlad iz tujine.

Med njimi so bili francoski predsednik Jacques Chirac, britanski premier Tony Blair, irski premier Bertie Ahern, nemški kancler Gerhard Schröder, češki premier Vladimir Špidla in ameriški državni sekretar Colin Powell. V imenu Slovenije se je slovesnosti udeležil tudi predsednik DZ-ja Borut Pahor.

Glavni del žalovanja je potekal v madridski katedrali Almudena, udeležila pa se ga je tudi španski kralj Juan Carlos in kraljeva družina. Šlo je za prvo državno žalovanje v Španiji, ki ni povezano s kraljevo družino.

Verske skupine nezadovoljne
Uradne pogrebne slovesnosti pa so pri številnih verskih skupinah izzvale slabo voljo. Skupnosti protestantov, judov, muslimanov in adventistov so se v pismu vladi pritožili, ker je pogrebna slovesnost v katedrali Almudena potekala po katoliških verskih obredih.

"Žrtve napadov niso bili le katoličani, temveč tudi pripadniki drugih veroizpovedi," so zapisali v pismu. "Obžalovanja vredno je, da neka država, ki se ima za posvetno, organizira katoliško pogrebno slovesnost," je dejal predsednik protestantske skupnosti v Španiji Mariano Blazquez.