Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je zapisala odvetnica, sta zdaj na potezi splitsko državno tožilstvo in policija. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je za portal Index.hr, za katerega je zadnja leta delal Matijanić, potrdil, da bo policija preiskala okoliščine novinarjeve smrti, poroča spletni portal hrvaške javne televizije. "Policija se je vključila v dogajanje na podlagi pisma, ki je objavljeno o okoliščinah smrti. Zdaj potekajo posvetovanja z državnim tožilstvom, da se presodi, ali gre za elemente kaznivega dejanja," je dejal Božinović. Zdravstveni minister Vili Beroš je zahteval celostno poročilo o obravnavi Matijanića.

Kazensko prijavo je odvetnica podala zoper zdravstvene delavce, ki so bili v stiku z Matijanićem in njegovo partnerico Andreo Topić med 3. in 5. avgustom. Matijanić je za posledicami covida-19 umrl v petek.

Pretresljiv opis zadnjih treh dni novinarjeve partnerice

Andrea Topić je na družbenih omrežjih objavila srhljiv opis dogajanja od srede do petka, ko so v več deset klicih prosili za prvo pomoč, a bili zavrnjeni, češ da so simptomi, ki jih je imel Matijanić, visoka vročina in popolna telesna oslabelost, običajni pri covidu-19. Trdi, da zdravniki v splitski bolnišnici in prva pomoč niso želeli pomagati Matijaniću, ki je imel več pridruženih bolezni, med drugim dve avtoimuni bolezni, za še dve pa je obstajal sum, zaradi katerih se ni mogel cepiti proti novemu koronavirusu.

Opisala je, kako je večkrat klicala v bolnišnico in na številko prve pomoči, da bi odpeljali njenega partnerja, ki se mu je zdravstveno stanje hitro slabšalo, v bolnišnico, a so to zavračali rekoč, da so simptomi, ki jih je imel, normalni za potek bolezni. Ob tem so jima v splitski bolnišnici dejali, da ni nikjer na Hrvaškem zdravila, ki ga dajo težkim bolnikom, da bi se izognili hudim posledicam covida.

V petek zjutraj je bil, tako opisuje dogajanje Andrea Topić, izjemno šibek. "Pojedel je pol ovsene kaše. Ne kave ne čaja se ni niti dotaknil. Ni mogel ne jesti ne piti. Ni mogel stati vzravnano. Ne sedeti. Ne ležati. Ni zmogel do stranišča. Poklicala sem na infektološko kliniko, dvakrat se ni nihče javil, v tretje se je javila ženska, ki sem ji povedala, da je res slabo in da ne more ne jesti sam ne na stranišče in dejala je, citiram: 'To ni za bolnišnico, naj odvaja v posodo ob postelji in to potem zlijte v stranišče'." Po prepričevanju je ob pomoči popil nekaj juhe, potem je začel izkašljevati sluz, zato je znova poklicala prvo pomoč in opisala stanje. "Gospa, to je vse normalno. Samo če ne more dihati, ga je treba pripeljati v bolnišnico."

Po klicu na infektološko kliniko je znova poklicala prvo pomoč, da bi ga odpeljali v bolnišnico. Prišla sta dva tehnika, mu dala injekcijo, na njeno vztrajanje, naj ga odpeljejo v bolnišnico, pa je dobila odgovor, da "to ni potrebno, to so normalni simptomi, naj pije tekočino in je slane palčke", je nadaljevala zapis na družbenih omrežjih.

Čez dve uri je po njenih navedbah v kuhinji slišala klice na pomoč. Stopala je imel modra in hladna, obraz pepelnato siv, ni mogel dihati. Znova klic na prvo pomoč, prišla sta ista tehnika kot predtem. Začeli so ga prestavljati na nosila, ko je Matijanić izgubil zavest. Kot je zapisala Andrea Topić, so ga potem dolgo oživljali, "mogoče celo uro". V sklepu svoje pretresljive objave, celotno je objavil Index.hr, se sprašuje, zakaj ga niso prej odpeljali v bolnišnico, in dodaja, da ji ga nič in nihče ne more vrniti.

"Človek se počuti tako nemočnega in obupanega," je dejala odvetnica Viktorija Knežević in izrazila upanje, da bodo vsi storili vse, da se takšna tragedija ne bo pozabila in da bodo krivci končali tam, kjer morajo.