Foto: AP
Foto: AP

61-letni britanski princ, sin kraljice Elizabete II. in mlajši brat prestolonaslednika Charlesa, bo tudi ob naslov "njegova kraljeva visokost", hkrati pa bo prenehal opravljati vse uradne kraljeve dolžnosti. Te bodo zdaj enakomerno razporedili med člane kraljeve družine.

"Ob odobritvi in strinjanju kraljice je vojvoda Yorški častne vojaške položaje in kraljeva pokroviteljstva vrnil kraljici," so sporočili iz palače.

Do poteze britanskega dvora prihaja v času, ko princu Andrewu v ZDA preti civilna tožba zaradi navedb, da je spolno napadel Virginio Giuffre, ko je bilo tej 17 let.

Giuffre je bila ena od mladoletnic, ki sta jo v svojo pedofilsko mrežo potegnila ameriški milijarder Epstein in njegova priležnica Ghislaine Maxwell.

Za Maxwell je newyorška porota prejšnji mesec odločila, da je kriva zaradi sodelovanja pri spolnih zlorabah mladoletnic med letoma 1994 in 2004, medtem ko je Epstein umrl leta 2019 v zaporu v New Yorku.

Uradno je bil vzrok smrti samomor, a teorije zarot tudi dve leti in pol pozneje ne potihnejo, saj je vplivni finančnik prijateljeval s številnimi znanimi in bogatimi, od katerih naj bi jih bilo kar nekaj odjemalcev deklet, ki sta jih z Maxwell ujela v svojo mrežo.

Ameriški zvezni sodnik Lewis Kaplan je ta teden zavrnil zahtevo odvetnikov princa Andrewa, da tožbo zavrže zaradi dogovora o poravnavi podobne tožbe med Epsteinom in Giuffre iz leta 2009, po katerem je v zameno za odstop od tožbe dobila 500.000 dolarjev.

Sojenje princu se bo tako predvidoma začelo letos jeseni ali pozimi.