Državna volilna komisija je namreč potrdila njegovo kandidaturo, kar pomeni, da se bo Putin potegoval že za svoj peti predsedniški mandat.

Vodja volilne komisije Ela Pamfilova je danes spomnila, da imajo vsi interesenti čas še do 31. januarja, da vložijo kandidaturo skupaj s potrebno dokumentacijo. Volitve bodo potekale od 15. do 17. marca.

Komisija je za zdaj poleg Putina potrdila še tri kandidate, ki po pisanju DPA-ja nimajo realnih možnosti za zmago na volitvah oz. so celo Putinovi podporniki.

Putin namerava na volitvah kandidirati kot neodvisni kandidat, zaradi česar je moral po državi zbirati glasove, ki jih je priložil svoji kandidaturi. Komisija je po naključnem pregledu podpisov kandidaturo danes razglasila za veljavno.

Putin, ki je kot predsednik ali premier na oblasti od leta 1999, je v sistemu, v katerem skoraj ni opozicije oziroma je zatirana, na oblasti dlje kot kateri koli ruski voditelj po sovjetskem voditelju Josefu Stalinu. Predvidoma bo na položaju ostal tudi po volitvah v marcu. Možnost vnovične kandidature mu je omogočila sprememba ustave leta 2020. V skladu z njo bi na oblasti lahko ostal celo do leta 2036, ko bo star 84 let.

Odprto pa ostaja vprašanje, ali bo med predsedniškimi kandidati tudi do Kremlja kritičen Boris Nadeždin. Nasprotniku vojne v Ukrajini je uspelo zbrati več kot 200.000 podpisov, kar je približno še enkrat več, kot zahtevajo pravila. Predvidoma bo dokumentacijo volilni komisiji predložil 31. januarja, ta pa mora nato še potrditi verodostojnost in pravilnost zbiranja podpisov, kjer se lahko zalomi.