ZDA podpirajo zmernega Abasa in se trudijo okrepiti njegovo vlogo. Foto: EPA
ZDA podpirajo zmernega Abasa in se trudijo okrepiti njegovo vlogo. Foto: EPA

Dan prej se je Riceova v Jeruzalemu srečala z izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni, pogovarjali pa sta se o možnosti ustanovitve palestinske države, toda z začasnimi mejami. Palestinci temu odločno nasprotujejo, saj se bojijo, da bi začasne meje postale stalne. Riceova je podprla Abasa v njegovem sporu z vladajočim gibanjem Hamas, ki ga ZDA označujejo za teroristično organizacijo.

ZDA bodo namenile 86 milijonov dolarjev za urjenje in opremo pripadnikov Abasove predsedniške straže, ki so se v zadnjem času večkrat spopadli s pripadniki Hamasa, kar je sprožilo ugibanja o državljanski vojni med Palestinci. S Hamasom, ki je lani zmagal na volitvah in prevzel oblast, zaradi nasprotovanja priznanju Izraelu zahodne države nočejo sodelovati, zato so Palestincem odtegnile finančno pomoč.

Riceova je obljubila, da se bodo ZDA dejavneje vključile v reševanje izraelsko-palestinske krize. Mirovni proces je zastal leta 2000, čemur je sledila druga palestinska vstaja, leta 2003 pa so ga skušali obuditi s časovnim mirovnim načrtom, ki pa ni nikoli prav zaživel.