Riceova je iraškemu vrhu izrazila naraščujočo nastrpnost glede prevzema odgovornosti za dogajanje v državi. Foto: Reuters
Riceova je iraškemu vrhu izrazila naraščujočo nastrpnost glede prevzema odgovornosti za dogajanje v državi. Foto: Reuters
Riceova nenapovedano v Irak

Condoleezza Rice je obenem premierja Nurija Al Malikija, predsednika države Džalala Talabanija in podpredsednika Tareka Al Hašemija opozorila, da ameriško potrpljenje ne bo trajalo večno.

Med nepričakovanim obiskom Bagdada je sekretarka pohvalila začetni uspeh skupne operacije ameriške in iraške vojske, ki naj bi ustavila sektaško nasilje med suniti in šiiti v prestolnici.

Riceovi pa so voditelji zagotovili, da je dogovor o delitvi nafte, ki naj bi določal porazdelitev dobičkov med tremi etnijami v državi in velja za enega ključnih dokumentov na poti do pomiritve strasti, skorajda dosežen.

Riceova je bila sicer nad ameriškimi vojaki navdušena. "Dobro so začeli, varnostni načrt je stekel, a nemogoče je pričakovati čudeže v enem dnevu. Načrt se bo razvijal skozi čas," je bila optimistična Riceova, ki je pred pristankom z letalom pol ure najprej krožila nad Bagdadom. V ponedeljek se bo Riceova srečala še z izraelskim premierjem Ehudom Olmertom in s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Omejen odgovor iraških upornikov
Ameriške in iraške sile so do zdaj naletele na zelo omejen upor. To poraja ugibanja, da so se oborožene milice v Bagdadu načrtno umaknile, da bi se izognile spopadom z dodatnimi ameriškimi vojaki, a se bodo pozneje vrnile okrepljene in napadle še močneje.

Nasilje v Iraku se kljub ameriško-iraški vojaški operaciji nadaljuje. V eksploziji bombe na tržnici v mestu Kirkuk je umrlo najmanj 10 ljudi, več kot 60 pa je bilo ranjenih.

C. R.

Riceova nenapovedano v Irak