Trump je na molitveni zajtrk prišel z izvodom časopisa z naslovnico
Trump je na molitveni zajtrk prišel z izvodom časopisa z naslovnico "Oproščen". Senat, ki je pod nadzorom njegovih republikancev, je namreč predsednika oprostil dveh obtožnic, ki so ju proti njemu vložili demokrati. Foto: EPA

"Naredili so vse, kar so lahko, da bi nas uničili, in s tem zelo škodovali državi," je o ustavni obtožbi v Washingtonu dejal Trump na molitvenem zajtrku z vplivnimi verskimi in političnimi predstavniki, ki ga je prenašala televizija.

Pozneje je v izjavi v Beli hiši svoje demokratske nasprotnike označil za pokvarjene in zlobne. Dodal je, da ni razpoložen za to, da bi demokratom oprostil za to, kar so storili.

Pred republikanskimi senatorji in kongresniki, ženo Melanio ter svetovalci v Beli hiši je pokazal naslovnico časopisa Washington Post, na kateri piše: "Trump oproščen." "To je končni rezultat," je poudaril ob stoječih ovacijah zbranih.

Svoje demokratske nasprotnike je Trump označil za pokvarjene in zlobne. "Bil je zloben in skorumpiran, poln žvižgačev in lažnivcev in to se ne bi smelo zgoditi nobenemu predsedniku več," pa je dejal o postopku ustavne obtožbe.

Sorodna novica Ameriški senat glasoval proti odstavitvi predsednika Trumpa

Med republikanci je obtožnico proti Trumpu v senatu podprl le Mitt Romney. "Kot senator sem prisegel Bogu, da bom nepristransko pravičen. Sem globoko veren. Vera je globoko v mojem srcu in prisega Bogu ima ogromne posledice. Že od začetka sem vedel, da bo naloga soditi predsedniku države in voditelju lastne stranke najtežja odločitev, s katero bom soočen. Nisem se motil," je dejal.

Trump kritiziral Romneya in Nancy Pelosi

Trump je v odzivu na Romneyjevo dejanje dejal, da ne mara ljudi, "ki svojo vero uporabijo kot opravičilo za nekaj, za kar vedo, da je narobe". Dodal je, da ne mara tudi ljudi, "ki pravijo 'molim zate', ko vedo, da to ni res", s čimer se je odvzal na izjavo demokratske predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki je po Trumpovi oprostitvi v senatu dejala, da močno moli za predsednika, saj da je "zašel s poti" na področju ustave in t. i. ameriških vrednot.

Na molitvenem zajtrku Trump ni pozdravil Nancy Pelosi, s katero se ni hotel rokovati tudi na njegovem torkovem govoru pred kongresom o razmerah v državi. Kot poroča Reuters, se je tokrat Trump namrščil, prekrižal roke in se obrnil stran, ko je predsednica predstavniškega doma spregovorila.

Nancy Pelosi je po Trumpovem govoru pred kongresom v torek strgala kopijo njegovega govora, pozneje pa je dejala, da je to storila, ker je bil govor poln laži.

Trump ima močno podporo med vernimi desničarji v ZDA tudi zaradi njegovega nasprotovanja pravici žensk do splava in imenovanja konservativnih sodnikov, vključno z dvema vrhovnima sodnikoma.

Senat oprostil Trumpa