Chuck Schumer. Foto: Reuters
Chuck Schumer. Foto: Reuters

Schumer, najvišje postavljeni Jud v ZDA in neomajen zagovornik Izraela, je zdaj dejal, da se je Netanjahu "izgubil". Ob tem je opozoril, da zaradi velikega števila civilnih žrtev v Gazi obstaja resna nevarnost, da Izrael izgubi zaveznike in se spremeni v mednarodnega "izobčenca".

Schumer je v senatu ostro kritiziral izraelskega voditelja, za katerega je dejal, da je dopustil, da "lastno politično preživetje postavi pred najboljši interes Izraela". "Izrael mora popraviti pot in sprejeti ukrepe za boljšo zaščito civilistov v Gazi," je dejal.

Gre za najostrejšo kritiko Netanjahujeve vlade doslej. Ameriški funkcionarji, vključno s predsednikom ZDA Joejem Bidnom, se na vse pretege izogibajo neposredne kritike Netanjahujevega pristopa do konflikta v Gazi.

A kot poroča BBC, so se v zadnjih tednih začele pojavljati razpoke v koaliciji, pri čemer je Biden Izrael posvaril pred invazijo mesta Rafa, kamor so se zatekli begunci s severa Gaze, češ da bi s tem Izrael "prestopil mejo".

V Gazi so izraelske sile od 7. oktobra ubile že najmanj 31.341 ljudi, še 73.134 jih je ranjenih. Končna številka bo verjetno precej višja, saj v to statistiko niso zajete žrtve, ki niso bile prepeljane v bolnišnice, med njimi na tisoče ljudi, pokopanih pod ruševinami stavb.

"Kot demokracija ima Izrael pravico izbrati svoje voditelje in mi se moramo sprijazniti s tistim, ki ga izvolijo. A pomembno je, da se da Izraelcem izbira. Nujno je potrebna nova razprava o prihodnosti Izraela. Po mojem mnenju se to najlažje doseže z volitvami," je dodal. Schumer tudi meni, da je za napredovanje mirovnih pogajanj potreben tudi odstop predsednika palestinske narodne uprave Mahmuda Abasa. 87-letnega palestinskega voditelja od začetka konflikta kaj dosti ni bilo na spregled, volitev na Zahodnem bregu pa ni bilo že od leta 2006.

Protesti proti Netanjahuju v Tel Avivu. Foto: Reuters
Protesti proti Netanjahuju v Tel Avivu. Foto: Reuters

Schumerjeve izjave je ostro kritiziral odhajajoči vodja republikancev v senatu Mitch McConnell, ki je 40-minutni govor demokratskega kolega označil za "grotesknega" in "nezaslišanega". Kot je dejal, je "dvolično od Američanov, ki ostro protestirajo proti tujemu vmešavanju v našo demokracijo, da pozivajo k odstavitvi demokratično izvoljenega voditelja Izraela".

Kritičen je bil tudi izraelski veleposlanik v Washingtonu Michael Herzog, ki je na omrežju X zapisal, da "ni koristno" in je "protiučinkovito" komentirati "notranjo politiko demokratične zaveznice".

ZDA sicer ostajajo najtesnejša zaveznica Izraela in daleč največja dobaviteljica vojaške pomoči Izraelu, a znotraj administracije se pojavljajo določeni pomisleki glede Bidnove neomajne podpore Tel Avivu. Predsednik je sicer v svojem nagovoru o stanju v državi dejal, da je odziv Izraela na napad Hamasa 7. oktobra "pretiran", prav tako je Netanjahuja pozval, naj spusti več humanitarne pomoči v državo, a kaj, ko ameriška humanitarna pomoč iz zraka dobesedno pada simultano z ameriškimi bombami.

Kolikšen delež Izraelcev dejansko podpira vojno v Gazi, ni povsem jasno, a po javnomnenjski raziskavi iz januarja si le 15 odstotkov volivcev želi, da Netanjahu ostane na oblasti tudi po koncu vojne. Netanjahujev politični obstoj tako dejansko je neposredno vezan na trajanje vojne. Dlje ko vztraja pri ofenzivi, dalj časa se lahko oklepa stolčka.