Reidove želje, da bo na demokratsko stran prestopilo 11 republikanskih senatorjev, se ni uresničilo. Foto: Reuters
Reidove želje, da bo na demokratsko stran prestopilo 11 republikanskih senatorjev, se ni uresničilo. Foto: Reuters
Ameriški predsednik George Bush z vojaki
Senat se je še drugič v dveh tednih postavil na Bushevo stran. Foto: EPA
Kongres z resolucijo proti Bushu

Resolucija med proceduralnim glasovanjem ni dobila potrebnih 60 glasov v 100-članskem senatu, saj je zanjo glasovalo le 56 senatorjev. Besedilo neobvezujoče resolucije je, tako kot tista, ki jo je v petek sprejel predstavniški dom, nasprotovalo pošiljanju 21.500 dodatnih vojakov v Irak.

Senat je tako še drugič v 14 dneh zavrnil sprejem resolucije, ki bi bila javna kritika Bushevemu načrtu. Vodja demokratske večine v kongresu Harry Reid je med razpravo dejal, da resolucija predstavlja priložnost za resno opozorilo predsedniku Bushu, naj ne stopnjuje vojne. Vodja republikancev Mitch McConnell pa je demokratom očital, da z nasprotovanjem napotitvi dodatnih enot delajo slabo uslugo vojakom, ki so že v Iraku. Ker je na demokratsko stran med glasovanjem prestopilo le sedem republikancev, možnosti za sprejem resolucije ni bilo.

Predstavniški dom ostro proti Bushu
V petek je ameriški predstavniški dom sprejel resolucijo, ki napotitvi novih enot nasprotuje. Demokratski večini se je pridružilo tudi 17 kongresnikov iz republikanske stranke predsednika Georgea Busha, tako da je bil končni rezultat 246 proti 182. V razpravi pred glasovanjem je Nancy Pelosi, ki vodi demokratsko večino v predstavniškem domu, dejala, da ne bo več bianko čekov za Busheve načrte v Iraku, hkrati pa je Busha opozorila, da ZDA potrebujejo novo smer.

Predstavnik republikanske manjšine John Boehner pa je pred glasovanjem kongresnike pozval, naj resolucije ne podprejo, ker pomeni prvi korak k tragičnemu cilju, ki si ga ni mogoče niti zamisliti. "Spopadamo se z odločnim visokorazvitim sovražnikom, ki želi uničiti naš način življenja," je dodal.

Bush bo imel vseeno kmalu nove težave, saj morata njegov načrt za dodelitev 93 dodatnih milijard dolarjev za Irak potrditi oba domova kongresa.

Kongres z resolucijo proti Bushu