Izstrelitev na novo razvitih strateških manevrirnih raket, ki so ju izstrelili s podmornice, je potekala pod nadzorom voditelja Kim Džong Una, so danes poročali severnokorejski mediji.

Kim je v nedeljo opazoval izstrelitev manevrirnih raket in ob tem izrazil veliko zadovoljstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Severnokorejski voditelj je izvedel še ločen pregled gradnje jedrske podmornice in razpravljal o zadevah, povezanih z gradnjo novih vojaških ladij.

Podmornica na jedrski pogon je bila na seznamu strateškega orožja, ki ga je Kim predstavil na kongresu severnokorejske partije leta 2021, skupaj s hipersonično bojno glavo, vohunskimi sateliti in medcelinskimi balističnimi raketami na trdo gorivo.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je poročala, da so raketi v nedeljo izstrelili s podmornice in da sta bili v zraku približno dve uri. Drugih podrobnosti ni navedla. Pri raketah tipa pulhwasal-3-31 gre za novo generacijo vodenih raket, ki jih je Pjongjang prvič testiral v sredo.

Južna Koreja je o severnokorejskih izstrelitvah raket poročala že v nedeljo.

V nasprotju z balističnimi testiranje vodenih raket v skladu s trenutnimi sankcijami ZN-a proti Pjongjangu ni prepovedano. Manevrirni izstrelki imajo sicer običajno reaktivni pogon in letijo nižje od bolj izpopolnjenih balističnih raket, zato jih je težje odkriti in prestrezati.