Potem ko so skrajneži lani že uničili kupolo Zlate mošeje, so se tokrat znesli nad minaretaoma. Foto: EPA
Potem ko so skrajneži lani že uničili kupolo Zlate mošeje, so se tokrat znesli nad minaretaoma. Foto: EPA
Iraški šiiti
Zaradi napada se oblasti bojijo novih maščevalnih napadov šiitov na sunite. Foto: EPA

Zlata mošeja v Samari je eden izmed štirih najsvetejših šiitskih krajev v Iraku in napadu nanjo februarja lani je sledil izbruh sektaškega nasilja med suniti in šiiti. Iraška vlada je odgovornost za uničenje zlate kupole pripisala Al Kaidi. Vodi smrti šiitskih milic so se za napad na mošejo maščevali z napadi na iraške sunite, večinoma v Bagdadu.

Nov napad na mošejo je po besedah visokega predstavnika vlade zelo slaba novica za Irak. Tarča eksplozije sta bila po besedah oblasti prav minareta, ki sta povsem uničena, predtem pa so se po poročanju prič na območju Zlate mošeje vneli spopadi med napadalci in policijo. Za varnost mošeje je bilo zadolženo notranje ministrstvo, ki je nadzor aprila prevzelo od krajvenih varnostnih sil. Mošeja naj bi bila tarča že pred dvema tednoma, vendar takrat napad ni uspel.

Šiiti pozivajo k strpnosti
Gibanje vplivnega mladega šiitskega klerika Moktade Al Sadra je po napadu v Samari svoje privržence pozvalo k strpnosti, enotnosti in k zavrnitvi sektaških prepirov. Za napad je gibanje obtožilo ameriške in iraške sile.

Prav pripadniki Mehdijeve vojske, ki je povezana s Sadrovim gibanjem, so v veliki meri odgovorni za lanske maščevalne napade na sunite. Pozivom k strpnosti in obsodbi napada se je pridružil tudi najvplivnejši iraški šiitski klerik ajatola Ali Al Sistani.

Vojska v pripravljenosti
Ameriška vojska je sporočila, da je po napadu v pripravljenosti in pozorno spremlja razmere, saj noče, da bi jo presenetil morebiten izbruh nasilja kot lani. V Samari naj bi takoj po napadu uvedli policijsko uro, ki jo je urad iraškega premierja Nurija Al Malikija napovedal do nadaljnega tudi za prestolnico Bagdad.

G. V.