Nemški železniški operater Deutsche Bahn opozarja na zamude in odpovedi zaradi zimskega vremena. Foto: Reuters
Nemški železniški operater Deutsche Bahn opozarja na zamude in odpovedi zaradi zimskega vremena. Foto: Reuters

Z letališča v Frankfurtu so opoldne do preklica odpovedali vse odhode, saj ledeni dež onemogoča varno odstranjevanje ledu z letal. Ob 15. uri pa bodo po napovedih ustavili tudi pristanke letal, saj na letališču ni več veliko prostora za letala, je sporočila družba Fraport, ki upravlja eno najprometnejših letališč v Evropi. Zamude in odpovedi poletov je na frankfurtskem letališču pričakovati tudi v četrtek.

Tudi na münchenskem letališču so danes odpovedali od 250 od 650 načrtovanih poletov. Nemška letalska družba Lufthansa potnikom svetuje, naj se pred odhodom na letališče prepričajo, ali je njihov polet morda odpovedan.

Zaradi ciklona Gertrud naj bi na jugozahodu in v osrednjem delu Nemčije zapadlo do 40 centimetrov snega, zlasti v zvezni deželi Baden - Württemberg. Iz okolice mesta Baden-Baden blizu meje s Francijo so poročali o številnih prometnih nesrečah, državni železniški prevoznik Deutsche Bahn pa je sporočil, da je zaradi poledenelih tirov upočasnil vožnjo hitrih vlakov.

V zvezni deželi Porenje - Pfalško so voznike pozvali, naj se ne odpravljajo na pot, če ni nujno. V večjem delu Bavarske pa so v pričakovanju zimskih razmer zaprli šole.

Odstranjevanje snega v danski pokrajini Jutland. Foto: Reuters
Odstranjevanje snega v danski pokrajini Jutland. Foto: Reuters

Številne prometne nesreče v Franciji

O težavah v prometu zaradi snega in ledenega dežja poročajo tudi iz Francije. Za 31 departmajev v severni polovici države so za danes izdali opozorilo zaradi vremenskih razmer.

Močno sneženje in ledeni dež sta zlasti v Loreni in Alzaciji ob meji z Nemčijo povzročila številne prometne nesreče. V torek pozno zvečer je po pisanju časopisa Le Republicain Lorrain v čelnem trčenju dveh avtomobilov blizu mesta Longwy nedaleč od tromeje med Francijo, Belgijo in Luksemburgom umrla ženska, več ljudi pa je bilo poškodovanih.

Kljub slabemu vremenu še vedno vozijo francoski hitri vlaki TGV, je pa ponekod moten medkrajevni železniški promet med Nemčijo in Francijo.

Velika količina snega in močan veter sta ohromila tudi promet na jugu Skandinavije.

V več mestih na jugovzhodu Norveške, vključno s prestolnico Oslo, so davi zastali vsi avtobusni prevozi, zaprtih je več šol. Na letališču v Oslu so zgodaj popoldne ustavili letalski promet.

Na jugu Švedske so zaradi slabega vremena na več progah prekinili železniški promet, na avtocestah pa se je zgodilo več prometnih nesreč. Na letališču v Göteborgu pa je eno od letal med vzletanjem zapeljalo s pristajalne steze in obtičalo v snegu.

Na Danskem je policija pozvala voznike na vzhodni Jutlandiji, naj danes ne odhajajo na pot, če ni nujno.

Večji del Evrope v primežu mraza