Razglasitev zakonskega para za svetnika je novost, saj so bili zakonci v zadnjih 500 letih skupaj razglašeni za svetnike le v primerih, če so umrli kot mučenci. Foto: Reuters
Razglasitev zakonskega para za svetnika je novost, saj so bili zakonci v zadnjih 500 letih skupaj razglašeni za svetnike le v primerih, če so umrli kot mučenci. Foto: Reuters

Zakonski par Ludvik in Zelija Martin sta bila starša svete Terezije iz Lisieuxa, znane tudi kot Mala cvetka. Gre za prvo razglasitev zakonskega para, ki ni bil umorjen iz sovraštva do vere, saj so bili zakonci v zadnjih 500 letih skupaj razglašeni za svetnike le v primerih, če so umrli kot mučenci, ne pa zato, ker so zgledno živeli zakonsko in starševsko življenje.

Francoski zakonski par, ki je živel v 19. stoletju, je imel devet otrok. Prvi štirje otroci so jima umrli v rani mladosti, preostalih pet hčera pa je odšlo v samostan. Najbolj znana je bila karmeličanka Terezija iz Lisieuxa, rojena kot Terezija Martin (1873-1897). 26 let po smrti je bila razglašena za blaženo, leta 1925 jo je papež Pij XI. razglasil za svetnico, leta 1944 skupaj s sveto Ivano Orleansko pa kot drugo zavetnico Francije. Leta 1997 jo je Janez Pavel II. razglasil za cerkveno učiteljico.

Kanonizacija zakoncev Martin velja za osrednji verski dogodek letošnje sinode, ki se bo končala 25. oktobra.

Med svetniki tudi italijanski duhovnik in španska redovnica
Papež Frančišek je za svetnika razglasil tudi italijanskega duhovnika Vincenza Grossija (1845-1917) ter špansko redovnico Marijo Brezmadežnega spočetja (1926-1998). Grossi je bil škofijski duhovnik in ustanovitelj Inštituta hčera oratorija, Marija Brezmadežnega spočetja, katere krstno ime je bilo Marija Izabela Salvat Romero, pa je bila 22 let generalna predstojnica Kongregacije sester družbe križa.